Julen 2019

Da er julen godt i gang, og de fleste av oss har fri og kan slappe av i noen dager. Helt til det nye året ringes inn. Jeg gleder meg masse til det nye året. Av den enkle grunn at jeg ikke skal jobbe 100% i barnehagen i en liten periode. Jeg har nevnt det før, men jeg skal jobbe 40% for Utdanningsforbundet Lillestrøm. Det blir kontorjobbing, noe jeg sa jeg aldri skulle gjøre, men nå blir det sånn.

Så var det denne julen da. Lille julaften reiste jeg til foreldrene mine for å feire denne høytiden. Vi starter alltid julen, lille julaften, med julegrøt til middag. Her er det selvfølgelig en mandel i grøten, og en marsipangris som premie. Jeg vil ikke vinne, for jeg er ikke glad i marsipan.

På kvelden følger pynting av juletre, kaker og gløgg, og “kvelden før kvelden” på NRK.

Når vi våkner julaften har foreldrene mine fortsatt julestrømpa klar. Man blir jo aldri for gammel for dette. Det er like stas hvert år. Det trenger ikke være så mye i den, det er bare det å få strømpe som er stas. Videre er det frokost, og så kommer “tre nøtter til askepott” og “reisen til julestjernen”. Rett etter dette reiser alltid jeg og pappa på gravlund på Alna for å tenne lys og sette ut krans på graven til farfar.

Samtidig reiser vi innom tante med julegaver. Når vi kommer hjem er det nesten klart for julemiddagen. Her er det alltid ribbe. Også er det selvfølgelig litt medisterpølse og medisterkaker ved siden av, sammen med mandelpoteter og hjemmelaga surkål. Også må vi ikke glemme tyttebærsyltetøy og litt ribbefett.

Dessert er minst like viktig. Selv om man er stappmett må man ha litt riskrem. Bruttern er ikke noen kremgutt, så han får alltid iskake.

Når dette har sunket, er det klart for kaffe og kaker, og gaver. Jeg har puttet noen gaver fra barna i barnehagen under treet. Bare for å være sikker på at jeg får litt gaver jeg også. Man vet jo aldri når man har rundet tredve. Gave fra bestemor og tante kommer på vipps, så der er det allerede to gaver mindre.

Jeg fikk veldig mye fint i år. Den beste gaven av alle, trur jeg er hengekøya jeg fikk av ei venninne. Ikke en strand-hengekøye, men en hengekøye til turer i skogen. Men jeg fikk også noen kjempefine lys-lykter, maling + malehjelp til to nye vegger i leiligheten min, og masse digg kroppsskrubb, ansiktsmasker og fot-spa. Jeg digger det.

Av pengene jeg fikk fra tante og bestemor, har jeg bestilt meg litt greier fra Ideal, og Caia, samt NAKD.

 

Første juledag

Dette er en dag det ikke skjer så mye hos oss. Vi hadde en liten seanse med “ryktet går”, der jeg ble sittende å gjette ting pappa tegna. Noe som ikke er noen poengsanker. Middagen denne dagen er rester fra julaften i lefse. Desserten er også rester fra julaften.

 

Andre juledag

Her pleier vi egentlig å samle familien. Vi har tidligere dratt alle sammen til bestemor, men de siste årene har vi flyttet oss til tante. I år ble det ingen ting av, da tante var syk. Forståelig nok, orket hun ikke fult hus og matlaging da. Derfor ble det samme bordsetting som de to foregående dagene. Mamma laga kalkun med rosenkål, waldorf og fløtegratinerte poteter.

 

Tredje juledag

På dette tidspunktet jeg så lei jula, at i dag var det deilig med en tur på sentre. det kommer vel ett innlegg med det jeg handla etterhvert. Mamma og pappa var også en tur på sentre. De måtte ha ny vaskemaskin, siden den tok kvelden lille julaften. De var også drit lei julemat på dette tidspunktet, så det ble pizza til middag. Til dessert ble det en runde med “Bean boozled”. Jeg var heldig vinner av smakene snørr, råttent egg, lakris og marshmallow. Dette er et spill man ler så man griner av. Helt jævlig å få de vonde smakene, men folk lager så syke ansiktsuttrykk når noe smaker drit, at det er verdt det.

 

Fjerde juledag

Lørdag reiste jeg hjem til meg selv igjen. Jeg tok med meg pizzarester hjem, så det ble middag i dag. Ellers har jeg pakket ut julegavene mine, og sett flere julefilmer. Jeg ble også sittende å se på ny spisestue. Ikke at jeg har råd til det, men  det er mye fint der ute.

 

Femte juledag

I dag har jeg sovet relativt lenge. Rundt 12 tok jeg meg turen ut for en liten joggetur. Vell hjemme igjen ble det litt styrke i stua. Etter en dusj var klokka blitt 15, så jeg lagde frokost/lunsj/middag. Det ble proteinlapper av en gammel banan. Oppskriften ligger her.

Imorgen (sjette juledag) skal jeg bare slappe av, også må jeg se om jeg finner meg ny pulsklokke. Jeg vil innvie det nye året med dette, siden jeg har litt nyttårsforsetter om å trene mer.

Så må jeg komme meg til ei venninne til nyttårsaften (syvende juledag). Åttende og niende juledag blir nok litt trening, siden jeg har lovt meg selv å trene mer i 2020, også er det første dag i ny jobb tiende juledag.

Endelig juleferie

I går hadde jeg siste dag på jobb før juleferien satte igang for fullt.

Den siste uka på jobb ble et mareritt. Jeg skulle  egentlig sku hatt fri mandag, og jobbe kortere dager både tirsdag og torsdag, men slik ble det ikke siden andre folk ble syke. I tillegg hadde jeg ekstrem hodepine hele onsdagen, men kommer jeg på jobb, ja det gjør jeg. Noe redusert, men så var det heldigvis en dag jeg hadde tidligvakt. Da var det bare høye lyder i 2 timer av de 5 timene jeg var på jobb.

Uansett…

I går klokken 13.30 tok jeg ferie. Det var rett inn i julepyjamasen da jeg kom hjem. Og på kvelden feiret jeg 13 dager med juleferie, med et glass vin. Eller to.

Har du fri i jula?

 

God jul 🎅

Er det mulig

Jeg må bare si det. Det er helvetes irriterende at folk ikke greier å skrive navnet mitt riktig.

Det er en ting når jeg bare sier det, for det er vanskelig. Jeg vet det. Men når du får det stavet, eller det står svart på hvit foran deg. Da burde du greie å kopiere.

For en stund siden fikk jeg lapp i postkassa, om at vi skulle få nye postkasser, med skilt, så det skulle bli lettere for f.eks. postbud. Også ser det jo litt bedre ut når alt er likt. Dette er et kjempe bra tiltak fra styret i sameiet, som jeg er veldig for.

Med dette så har jeg nå en postkasse som ikke er i bruk, så hvis noen mangler dette kan du få min.

Da jeg skulle hente pakka mi i postkassa på lørdag var de nye postkassene og skiltene hengt opp. Det ser jo ganske bra ut, gjør det ikke?

Min er øvert, til venstre, i midten.

Forvirringen er lett her for et stakkars postbud, når alle i vollakroken sameie 2 i andre etasje har nr 39. Jeg skjønner ikke helt hvorfor de har gjort dette når første etasje har ulike nr.

Det har derfor skjedd at mine pakker, mer enn to ganger, har ligget i en av naboene sin postkasse.

Men det var ikke dette jeg skulle vektlegge i dag. Her er det snakk om navn. De har ikke greid å få navnet mitt riktig! Det står i papirene over hvem som eier hvilke leilighet i sameiet, og det sto på den gamle postkassa mi.

Eldukatis!

Det er bra jobba.

Jeg har sendt mail til styret om feilen, og den skal rettes opp. I tillegg har jeg bedt om klistremerke så jeg ikke får reklame, å det kom opp bare noen dager etterpå.

Ideal

For rundt fjorten dager siden, kjøpte jeg litt greier på Ideal of Sweden. Det var stor pågang da jeg bestilte, så det er derfor det har tatt så lang tid å få det levert, men i går kom det i posten.

Jeg er veldig fornøyd med det jeg har fått, og kommer til å bestille mer.

I denne pakken var det

Sleeve til min pc:

Deksel til mobil:

Mount til bilen:

Lommebokdeksel:

 

Det ble grønt denne gangen, men det er en veldig fin grønn. Neste gang blir det sikkert litt andre farger. Den tlf jeg har nå kommer forhåpentligvis til å holde noen år, så da gjør det ikke noe om jeg bruker litt penger på dette.

Moviestar

Som nevnt tidligere, ble det filmet litt under matlagingen til kokeboka på tirsdag.

Her er filmen

 

FUS lager kokebok

FUS SmartMat skal sikre at barna i våre barnehager får god og næringsrik mat i tråd med offentlige ernæringsråd. Sammen med eksperter fra vår gode samarbeidspartner Tine, utvikler vi nå en kokebok for våre barnehager som også kan lages sammen med barna hjemme. I filmen lager ansatte fra ulike FUS barnehager, de 16 første rettene til kokeboken. Bon appetit 😊

Posted by FUS barnehagene on Thursday, December 12, 2019

 

Enjoy 😉

Tilbake på storkjøkkenet

Kokken i meg verker litt hver gang jeg lager mat i barnehagen. Hver gang jeg er på restaurant. Ikke at det er så ofte, men det er i grunn litt leit å kjenne på. Kjenne på hva lurer du på? På tirsdag fikk jeg kjenne på hva jeg går glipp av.

Ja, det er et tungt yrke, det er dritale arbeidstider, og det er stress. Men det er jo så gøy.

På tirsdag var jeg å gjorde en jobb for referansegruppa for mat i den kjeden jeg jobber i. FUS barnehagene. Vi er en liten gruppe med styrere, fagansvarlige, pedagoger, ernæringsfysiologer og kjøkkenassistenter, som samarbeider med Tine om å få til det beste og mest optimale mat-systemet man kan få. Her snakker vi alt fra råvare, til levering, til forpakning og ferdig laga måltider. Hva kan vi få til?

Vi har hatt to møter tidligere, i lokalene til Tine, men på tirsdag var vi på Mathallen i Oslo, i kjøkkenlokalene i andre etasje. Der laget vi rett under tjue forskjellige retter som vi skal kunne servere i alle FUS barnehagene i hele Norge. Uavhengig av om man har kjøkkenhjelp, om man er 150 barn eller 60 barn, så skal disse rettene kunne lages for alle.

Vi starta dagen klokken 10.00, når mathallen åpner, og holdt på med matlaging til klokken var ca 13.30. Litt ut mot slutten begynte vi med å anrette de rettene vi hadde laget, og satte igang en fotograferingsmølle. Alle disse rettene skal da inn i en FUS-kokebok.

 

Jeg fikk være med på å lage tre forskjellige retter, sammen med en hyggelig dame som jobber som kjøkkenassistent i en annen FUS-barnehagen. Vi laget pasta med kyllingkjøttboller og tomatsaus, blomkålsuppe, og byggrynsgrøt.

Vi tok egne bilder av rettene våre, etter vi hadde anrettet, så lyssetting og slikt er jo da litt mer proff i de bildene som kommer i kokeboka.

     

 

 

 

 

 

Videre er det jo en jobb å gjøre med å sette sammen denne kokeboka. Det skal settes inn diverse hjelpemidler til personalet, og det skal settes inn allergivarianter. Tanken er også å gjøre denne kokeboka digital, slik at man enkelt kan justere porsjoner opp og ned.

For å gjøre hele denne dagen litt mer spennende for oss, så ble det en liten konkurranse. Det sto nemlig tre flasker vi på spill. Til venstre har vi ribbevinen, i midten lutefiskvinen, og til høyre har vi pinnekjøttvinen.

 

Jeg vant dessverre ingen vin. Men de som faktisk gikk av med seieren fortjente å vinne.

Også har vi andre fått årets tips fra Vinmonopolet til vin å servere til julematen.

Det skal også nevnes at det ble filmet en del under matlagingen, så det kommer nok en liten film på ett eller flere av FUS sine sosiale medier.

Julebord 2019

Den store snakkisen hver desember er dette julebordet. Alle vill på julebord, alle ønsker seg et hyggelig julebord, men det er ikke alle som får et julebord. For mange ender det også opp i fyll og vonde minner. Sån er det hvert år. Min oppfordring er; oppfør deg så menneskelig du greier. Tenk på at det er andre folk rundt deg, og sist men ikke minst: kjenn dine grenser. Du må ikke drikke mer. Det er ikke kult å være h*n som fucka til hele julebordet.

 

Mitt julebord i år var veldig bra. Jeg har for så vidt hatt to. En koselig middag med to gode venninner, og et julebord med kollegene mine i Løvehjerte.

 

Venninne-julebordet var en kveld med middag på Hinoki i Lillestrøm. Enkelt og supert. Jeg koser meg masse med disse jentene, uansrtt hva vi finner på.

 

Løvehjerte-julebordet startet på CasaMia i Lillestrøm, og endte på teater i Oslo der vi så Optimist. En koselig kveld med god middag, etterfulgt av en del latter og sang.

 

Har du vært på julebord i år, eller skal du det snart?

Hva synes du om tradisjonen, og hva tenker du om alle de som “ødelegger” tradisjonen med fyll og helvete.

Sko på menyen

I helga var jeg på shopping på strømmen storsenter.

Jeg gikk på en skikkelig smell, om jeg kan si det sånn.

Jeg gikk innom en god del skobutikker, for jeg trengte nye lave vinterstøvletter.

Jeg fant da disse drit fine skoene, som har ganske grove såler, og foring innvendig. De kostet bare 499,-

Men når man først er i en skobutikk, så finner man jo alltids en del fine ting da. Jeg fant pumps, og knehøye støvletter, og masse annet. Men jeg skulle jo ikke ha det. Tul slutt fant jeg en pen skolett som er litt mer sommerlig, eller som passer til våren da, når man begynner å ta frem kjoler og skjørt igjen.

Så da ble det to par sko på meg i helga da.

Selv om det svir litt i lommeboka, så trengte jeg det. Det var to gode kjøp.

Helt dilla

I det siste har jeg vært skikkelig matlei. Når det kommer til frokost og lunsj, så eier jeg ikke lenger lyst til å på noe spennende. Jeg er egentlig drit lei både brød og knekkebrød.

Men i november var det tilbud på chiafrø hos obs, så da kjøpte jeg to poser med dette.

Den siste måneden har jeg da spist kjøleskapsgrøt til frokost og lunsj nesten hver dag. Det er skikkelig godt, og det kan mixes på ulike måter. En dag har jeg bringebær til, en annen dag yoghurt. Den neste dagen kan jeg mixe med blåbærsyltetøy eller bare spise den sån den er.

 

Dette putter du f.eks. i et glass:

  • 2 ss chiafrø
  • litt over 1 dl havregryn
  • noe søtning f.eks. sirup
  • 2 dl valgfri melk

Rør godt sammen, sett på lokk, og sett i kjøleskapet. Her må den stå i minst 5 timer før den kan spises. Jeg pleier lage før jeg går å legger meg. Grøten er holdbar i 1-2 uker så lenge du bruker et lufttett glass.

 

Hva spiser dere til frokost? Jeg tar imot tips med åpne armer.