Proteinlapper

Søndagsfrokosten ble ganske lik lørdagsfrokosten, siden jeg har et helt beger med cottage cheese i kjøleskapet. Det ble en ny runde med oppskriften fra i går. Jeg nevnte i går at jeg hater å vaske vaffeljernet, så da ble det lapper av røra i dag. Samme fremgangsmåte, bare stek i panna ikke i vaffeljern, og oppskriften finner du her

Alt er best når det er rykende ferskt, men det løser man lett dagen der på med en liten tur i micro. Jeg har fortsatt rørt jordbærsyltetøy i frysen etter selvplukk i sommer, og det er det beste å ha på både lapper og vafler. Med lit rømme så hadde det vært helt perfekt.

Proteinvafler

I dag ble det deilige proteinvafler til frokost. Nå er det lenge siden sist jeg tok meg tid til dette.

Det går lett som en plett, og det er ikke så mye du trenger. Oppskriften blir ca 10 plater.

 

180 g havregryn

1,5 banan

4 egg

1,5 dl melk

kanel

2 ts bakepulver

3 ss cottage cheese

 

Alle ingrediensene puttes i en blender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjør til en glatt røre

Så steker du. I morgen skal jeg prøve å lage lapper ut av røra, for jeg virkelig hater å vaske vaffeljernet.

Denne røra kan du lett lage glutenfri og laktosefri slik som jeg trenger den. Havregrynene byttes ut med en glutenfri variant. Melken byttes ut med en laktosefri variant, og cottage cheese har endelig kommet i en laktosefri variant.

Tine har i tillegg til den laktosefrie varianten av cottage cheese kommet med to nye typer av havremelk, som også er glutenfrie. Disse er fine til matlaging. Jeg har brukt den røde i lasagne, og den grønne i gryterett. Smaker tilnærmet normalt. Dersom du er litt var på smaker benytter du ikke denne som melk i kaffen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Unner du deg noe ekstra godt i helgene?

Tester nytt vegetarpålegg

I dag har jeg testet tre nye pålegg.

Vegetarpålegg

De er satt sammen av rødbete 50% og kikerter 48%, Grillet paprika 38% og kikerter 56%, og avokado 44% og kikerter 45%.

Kikerter er en god kilde til jern. Noe jeg i forrige innlegg fortalte at jeg mangler en del av. Så da er disse tre glassene med vegetarpålegg en god investering for meg. Håper jeg. Ett glass inneholder 98% grønsaker. Pålegget passer som tilbehør til middagen, samtidig som den er god på brødskiva. Du kan også bruke den i salater eller som dipp eller i en wrap.

 

Jeg var veldig skeptisk til rødbete pålegget, kun fordi jeg ikke er så alt for glad i rødbete ellers. Ovnsstekt, sammen med andre grønnsaker kan jeg spise rødbete, men ikke ellers.

Avokado pålegget var ganske godt. Smakte nesten som guacamole, så den er sikkert god til taco også. Grillet paprika pålegget var også ganske god, og denne kan jeg tenke meg er god i en wrap. Rødbete pålegget derimot var jeg ikke veldig begeistret over. Det smakte jo tross alt rødbete.

Har du prøvd disse? Hva syntes du? Har du noen tips til hvordan de kan brukes?

Jernmangelanemi og Lifeline care

I dag har jeg rydde- og vaske dag. Jeg skulle egentlig tatt både leiligheten og boden, men jeg tror det er mer enn nok å rydde å kaste i leiligheten. Boden er egentlig bare full av ting jeg ikke trenger, som selges på finn. Også julepynt og bildekk f.eks.

Men. For en stund siden fikk jeg en eske med piller som man mente var bra for meg. Jeg har dårlig immunforsvar og kroppen min sliter med å ta til seg næringsstoffer, på grunn av cøliakien. Dette har f.eks. gjort at jeg har jernmangelanemi. Jern tas jo opp i tynntarmen, og når den er skadet på grunn av cøliaki, så blir opptaket redusert. Kroppen min mangler jern, og da føler man seg ofte trøtt, svimmel og tungpustet, fordi blodet mangler nok røde blodlegemer (blodceller). Dette kan f.eks. være grunnen til at fastlegen min tror jeg har astma. Det er jo ikke uten grunn, for jeg hadde barne-astma da jeg var liten.

Uansett, så har jeg nå fått disse kosttilskudd pillene, noe som jeg håper funker bedre enn å spise innmat, som man burde gjøre når man har jernmangelanemi. Håpet mitt ligger i at disse pillene skal hjelpe kroppen min med å ta opp vitaminer og mineraler som pillene sender inn, som igjen gjør at kroppen min tar til seg det jeg sender inn av jern.

Grunnen til at jeg får i meg for lite jern, er at gode kilder til jern er kjøtt, egg, bønner, linser, nøtter, tørket frukt, samt jern-beriket korn og brød. Korn er vanskelig når jeg har cøliaki. Egg har jeg intoleranse for. Tørka frukt smaker drit. Jeg spiser ikke så mye rødt kjøtt etter jeg flytta for meg selv. Jeg spiser litt kjøttdeig av storfe, men det går mest i kylling, fisk og svin. Nøtter er ikke noe jeg spiser annet enn i disse turmixene når jeg er på tur, eller på kurs. Linser og bønner er jeg ikke flink til å blande inn i maten min, så det kan jeg jo bli flinkere på.

Disse kosttilskudd pillene fra Lifeline care er laget for kvinner. Den inneholder tre ulike piller, som skal tas hver dag i 30 dager. Det er to omega 3 piller som inneholder tre ulike typer fiskeolje. Det er en vitamin- og mineral pille som inneholder A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D3, E, K1 vitamin, folsyre, biotin, jod, selen, kobber, sink, krom, jern, nattlysolje. Den siste pilla er en mineralpille som inneholder kalsium og magnesium.

Disse pillene skal da bidra til normal hjertefunksjon, vedlikeholde normal hjernefunksjon og normalt syn. De skal redusere tretthet og fatigue, og normalisere immunforsvaret. Hud, hår og negler skal opprettholdes.

Jeg tok de første fire pillene i dag, så nå er det bare å vente å se hvordan formen er om 30 dager.

Jeg håper dette hjelper, for da kan jeg få lov til å gi blod igjen.

Plommepai

I dag ar jeg kost meg hjemme hele dagen. Det er ubeskrivelig deilig å ha en arbeidsdag mindre denne uka. Det er høstferie, og det er mange barn borte, så da er det digg å kunne ta en dag selv også.

Jeg har for så vidt jobba i dag selv om jeg har avspasert, men jeg har gjort kontordelen av jobben min. Jeg har jo 4 timer ubunden tid hver uke, og den er det vanskelig for meg å få plassert andre steder enn på en lørdag eller søndag. Mandag til fredag brukes på å kjøre til og fra jobb, kanskje trene, og lage middag når jeg kommer hjem. Det blir som regel middag i 19 tiden, å da er det jo ikke tid til så mye annet etterpå. Jeg har som regel med meg pc til foreldrene mine, på hytta, der jeg måtte befinne meg i helgene, å sitter der å jobber. Det er ikke alltid like lett uten nett, men jeg har jo mobilen.

Da jeg var ferdig med alt jeg skulle gjøre i dag kunne jeg gjøre litt meg ting. Jeg farget øyenbryn og vipper. Har sett litt serier, og bakt.

På mandag fant jeg ut at jeg hadde plommer i kjøleskapet. Disse begynte å bli litt myke, så jeg bestemte meg allerede da for å lage pai i dag.

Denne paien er både melkefri og glutenfri, men inneholder dessverre både egg og mandler.

 

  • 200 g havremel
  • 100 g mandelmel
  • 100 g melis
  • 1 ts fiberhusk
  • 125 g mykt smør
  • 1 egg
  • 1 kurv plommer eller 10 epler (eller noe annet om du vill)
  • 100 g marsipan

Melet, melisen og fiberhusken blandes i en bolle. Kna inn smøret. Jeg pleier skjære smøret i terninger, for da er det litt lettere å jobbe med.

Når smøret er knadd inn tilsetter du egget, og knar dette godt inn. Nå blir det en klissete deig. Denne dekker du med plast, og setter i kjøleskapet i 1 time.

Mens deigen hviler, skjærer du plommene i biter. Jeg deler de i terninger. Så legger du de i en skål, strør over litt sukker og kanel, og blander.

Når det har gått en time, tar du deigen ut av kjøleskapet og deler den i to. Den ene delen er ca 2/3 av deigen. Denne skal du kjevle ut mellom to bakepapir. Den skal passe bunnen, og litt kant, i en springform eller paiform.

Når du har kjevlet ut deigen (eller trykket den ut med en våt hånd), og fått den i formen, skal du rive marsipanen. Denne skal ligge i bunnen av paien.

Videre legger du plommene over, og nå skal resten av deigen kjevles ut til et lokk. Dersom dette er vanskelig kan du rulle den i tynne pølser og lage rutemønster som som på en fyrstekake. Til slutt kan du strø litt sukker og kanel over.

  • Steketid: 40 min
  • Grader: 160

 

I dag har jeg laget min uten lokk. Jeg ville ha litt større form, og litt tykkere bunn, også hadde jeg ikke nok mandelmel til å lage større deig.

Denne skal med på jobb i morgen. Mine herlige kolleger fikk ikke noe digg forrige fredag, da det var siste fredag i måneden. Så da stepper jeg inn med litt digg til første fredag i måneden.

Styremedlem

I dag fikk jeg en nyhet som fikk meg til å kvikne til litt. Jeg har vært skikkelig sliten den siste uka, og egentlig vært litt lei. Men i dag kom gladnyheten.

For en god stund siden, fikk jeg en mail om at det trengtes et styremedlem fra medlemmene i utdanningsforbundet i styre til den kjeden jeg jobber i. Jeg synes jo nye ting er kjempe gøy, og liker nye ting, så jeg meldte meg som kandidat.

En liten stund etter jeg meldte meg, fikk jeg nok en mail der jeg måtte skrive litt om meg selv. En slags valgappell om du vill. Dette var så vanskelig å skrive. Jeg sleit med å formulere noe som man kanskje tror velgerne vil like. Jeg kunne aldri blitt politiker. Uansett, så sendte jeg inn noe da.

Så for noen uker siden fikk jeg en redigert versjon av det jeg hadde skrevet, som skulle publiseres i forhold til valget. Jeg måtte da godkjenne eller jeg kunne komme med endringer.

Forrige uke ble dette publisert, og alle medlemmene i utdanningsforbundet, som jobber i denne kjeden, hadde mulighet til å stemme på den kandidaten de ville ha som representant i dette styret.

Jeg visste ikke før dette hvem andre som stilte til valg. Det som skuffet meg litt, var at det bare var meg og ei til som stilte til valg. Jeg synes det er rart at det ikke var flere som ønsker å få en fot innenfor da.

Uansett…

I dag fikk jeg mail om at stemmene var telt opp, og det var blitt flertall i stemmene til en av oss. Den ene av oss var MEG. Det var deprimerende 20% som hadde stemt, men jeg satt med 81% av stemmene.

 

Så nå er jeg styremedlem da.

 

Hvor mye jobb dette bli, gjenstår å se. Men jeg gleder meg til å få litt info, og komme igang.