30 dager for miljøet er over

men trenger det å være over selv om kampanjen har tatt slut?

 

I dag er det siste dagen i 30 dager for miljøet kampanjen, og jeg kjenner at jeg har vært ganske flink. Jeg har ikke brukt en eneste plastikkpose, jeg har gått eller tatt buss når jeg ikke MÅ kjøre. Jeg har ikke kastet noe mat. De brune bananene jeg har hatt i kjøleskapet har blitt til smoothie. Jeg har redusert pengebruken, men jeg kan fortsatt bli enda flinkere. Her skal det spares til ny leilighet.

Hvis du vet om noen som selger en 2 roms på ca 45 kvadrat, i skedsmo, lørenskog området. Så si ifra. Og, hvis du vet om noen som trenger en 46 kvadrat 2 roms på Bjørkelangen, så har jeg det. ca 2 mill.

De siste dagene av denne kampanjen har jeg brukt på hytta. Her har vi brukt masse tid på å pusse opp de siste årene. For de som ikke vet, så er dette mammas barndomshjem, som vi har pusset opp både utvendig og innvendig. Detaljer som knagger i gangen er ikke på plass, men det tar vi etterhvert. Nå må vi først finne møbler til stua. Mamma har kanskje bestemt seg for en sofa fra Ikea. Den heter Landskrona. Da gjenstår det bare to rom, og det er de dyreste rommene å pusse opp. Nemlig Bad og kjøkken.

 

Men, selv om denne kampanjen for å gjøre verden litt bedre er over, så tenker jeg at det er viktig å fortsette. Ikke la det være en engangs grei, også begynner vi på igjen med å kaste masse mat og bruke plastposer når vi handler. Dette handler om så mye mer enn deg og meg. Det handler om jordkloden, verden, våre barn, barnebarn og oldebarn. Hvordan vil du at de skal få oppleve denne verden?

Jeg ønsker i alle fall at mine barn, barnebarn og oldebarn skal få lov å oppleve den samme verden som jeg har fått oppleve. At de skal få mulighet til å se skog, fjell, hav, dyreliv og alt som følger med.

 

Så gjør de små tingene i hverdagen som kanskje virker helt ubetydelige. Ta med handlenett på shopping eller på matbutikken. Pant tomflasker, spis opp maten din, bruk mindre strøm, bruk mindre bil når du kan.

Alle monner drar!

Hytte jobbhelg

Denne helgen har jeg hatt en liten tur på hytta, for å hjelpe til med litt handy work.

Mamma og pappa kjørte oppover med nytt vindu til stua, mens jeg og bruttern hadde hver vår bil med blandt annet sag og panelovner.

Klokka ble vel halv åtte før jeg kom meg frem, og resten av gjengen kom rundt halv ni.

Dermed ble det ikke middag før rundt halv ti. Da var jeg ganske sulten, siden jeg ikke hadde spist siden lunsj halv ett.

Lørdag startet vi rett på jobbinga etter frokost. Jeg og pappa hang opp presenning, som tak, sidrn det skulle regne hele dagen. Så var det bare å begynne å skru løs dør og vindu fra hengern. Det var godt festa for å vi det sån.

De som har fulgt meg på insta har alt fått oppdatering av dagen.

Det gikk relativt fort. Vi skrudde ut døra og renska karmen. Så dro bruttern og pappa på butikken for å handle no greier de hadde glemt. I mens fikk jeg gjory unna litt ubunden arbeidstid. Da de kom tilbake, fiksa de karmen mens jeg og mamma dro i matbutikken. Så satte vi fast den nye døra i karmen. Da var det tid for lunsj.

Etter lunsj har vi brukt ca 30 min på å sage løs vinduet fra karmen, og brekke det ut. Jeg offret en negl 🤣

Så skulle det nye vinduet skrus løs fra hengern og bæres inn. Nå hadde dette stått ute i regnet en stund, så skruer og treverk var vått og glatt. Jeg fikk meg en liten yrkesskade da drillen glapp og handa mi kom i klem. Høres værre ut enn det var.

Etter litt måling og saging fikk vi plassert inn det nye vinduet, og skrudd det fast.

Det gamle vinduet og døra kjøres på dynga til uka, også er det bare no lister og isolasjon som måtte på plass før det ble mørkt.

NDaå gjennstår det bare å finne møbler å fylle stua med.

30 dager for miljøet

Nå har det gått tre uker siden jeg starta på denne utfordringen. Jeg valgte meg ikke en spesifikk ting å jobbe med, men jeg tenkte at jeg skulle gjøre så mye jeg kunne.

 

Jeg har vært flink til å innføre vegetarmåltider, ikke bare til middag, men også til lunsj og frokost. Jeg har også vært flink til å spise rester. Dette gjør jeg jo med vilje. Jeg lager en stor porsjon med middag, også deler jeg det opp i porsjoner å setter i kjøleskapet. Det kan bli litt kjedelig å spise samme middagen fire dager etter hverandre, men det sparer meg mye tid. Jeg er ikke så mye hjemme i hverdagen at det frister å bruke mye tid på å lage middag. Det kan jeg heller kose meg med i helgene.

Jeg har jo kjørt en del bil da, så der er jeg ikke så miljøvennlig. Men der jeg har hatt muligheten til å kjøre sammen med noen, gå, eller ta bussen, har jeg gjort det. Jeg var f.eks. på møte i Oslo den 12. Da tok jeg bussen til Lillestrøm, og toget inn til Oslo. Samme på returen. Det er jo også billigere for meg. Det tar litt lenger tid, men jeg sparer penger på bomring og parkering.

Når det kommer til pengebruk, så ga jeg det opp. Jeg fyller bensin for mer enn 50,- dagen, så det ryker allerede der. Jeg kunne jo latt vær å telle bensinpengene, men så har jeg brukt litt penger på nye gensere, og bilder til stua, også har både søstern og pappa hatt bursdag denne måneden. Så da var det ikke noe å satse på. Men jeg har uansett prøvd å bruke så lite penger som mulig.

I dag var jeg på sentre å så etter nye tøfler. Jeg ble tipsa om Tova sine ull-tøfler. Jeg ble tipsa om nettsiden, men fant de på husfliden. De var kjempe gode å ha på, varme, og er 100% merinoull med skinnsåle. Men jeg vet ikke om jeg vill gi 900,- for tøfler.

En ting jeg er veldig flink til, er å ha med meg handlenett på butikken. Både i matbutikken, og på senteret. Ikke alle butikker/medarbeidere er like flinke til å spørre om man trenger pose, men jeg er flink til å si “jeg trenger ikke posen, jeg har”.

Lysene mine har jeg vært flink til å slukke. Nå er det ikke lys i de rommene jeg ikke oppholder meg i. Dessuten har jeg nå starta å tenne stearinlys på kveldene, så da slipper jeg skru på lyset etter det er bitt mørkt ute.

Nå er det bare fem dager igjen av denne månedens utfordring. Tre arbeidsdager og en helg.

Jeg vil jo si jeg har vært ganske flink, sånn i det store og det hele. I tillegg har jeg vært med på Tine sin “tur med retur”, der jeg har plukket med meg søppel når jeg har gått på tur. Det burde jo egentlig være unødvendig, men sånn er det nå. Dersom alle hadde kastet søpla si i søppelbøttene som står overalt, hadde man sluppet å arrangere denne typen ryddeaksjoner.

Dag 1 & 2 av 30 dager for miljøet

I går var det ikke bare siste dagen på hyttetur, men det var også første dagen i september, og første dagen av utfordringen 30 dager for miljøet.

Jeg startet denne dagen med 2 timer og 15 min på fjelltur.

Jeg kommer ikke til å sette fra meg bilen når jeg skal til og fra jobb i løpet av disse 30 dagene. Jeg kjører til jobb, for det er raskere enn å ta buss. Men det er jo andre ting jeg kan gå til, som jeg ikke må ha bil for å komme meg til.

På vei hjem fra hytta måtte jeg fylle bensin, og jeg kjøpte middag på McDonalds. Så da har jeg brukt 559,- og kan ikke kjøpe noe de neste 11 dagene. Hvis jeg skal greie et 50,- dagen budsjett. Problemet er at jeg må jo ha mer bensin i løpet av denne måneden, så det går nok litt dårlig med disse 50,- dagen.

I dag er det dag to, og jeg har gått på en shoppingsmell, og måtte ha ny kalender til jobb. Den kosta ikke mer enn 40,- da, men det gjør jo at jeg snart ikke har mer penger å bruke denne måneden. Litt teit når vi bare er på dag to. Jeg tok forresten ikke pose. Jeg hadde glemt handlenettet mitt hjemme, men jeg greier jo bære en bok i hånda. På jobb har jeg vært ute i rundt 3 timer. Men det er jo ikke akkurat i naturen da.

På vei hjem fra jobb, stoppet jeg opp på Fetsund lenser. Det var så mye kø, at jeg heller valgte å stoppe. Her ble det 20 min i frisk luft, mens jeg satt i telefonen med ei venninne, og fikk vite om hun venter gutt eller jente. Det får ikke dere vite. Da jeg kom hjem lagde jeg meg faktisk månedens første vegetarmiddag. Pasta med bønner i tomatsaus.

Nå skal jeg straks slå av all strøm, å sette meg å lese en bok i en times tid, før jeg tar natta. Altså fra 21.00-22.00.

 

Hva har du gjort for miljøet disse to dagene??

Og skal du være med de neste 28 dagene??

 

 

Nordseter-Lunkefjell

Tenk deg å våkne til denne utsikten

 

Ikke at den er så veldig spektakulær, men det er noe med det å våkne til fjelluft og lyden fra sauene som går fritt rundt. Det å slippe unna by støyen.

Man blir liksom litt lettere til sinns, og litt friskere av denne lufta.

Nå er ikke dette vår hytte, vi bare låner det gjennom jobben til mamma. Det er et veldig bra tiltak som mange benytter seg av. De har noen hytter å velge i, men med mange ansatte er det ikke alltid at man får lånt hytta.

 

I dag har vi tatt oss en tur opp til Lunkefjell  som ligger. Turen i dag tok rett i overkant av 2 timer, og var ca 9 km lang. Siden det hadde regna en god del i natt, var stien veldig våt, men med fjellsko var ikke dette noe problem.

Det var veldig tåkete i dag også, så det var ikke noe særlig utsikt å skryte av når vi kom på toppen.

 

 

Når man skal ned igjen, kan man gå samme vei som man kom, eller ta en liten rundt forbi Hornsjø.

Det skulle ikke være så mye lenger, så vi bestemte oss for å prøve det.

 

 

 

Nå nærmer det seg slutten av denne helgen, og det er snart på tide å pakke seg ut av hytta og kjøre hjemover. Det tar tross alt noen timer. Men først skal jeg ha litt real turmat til lunsj. I dag blir det kjøttsuppe.

Hva er din favoritt fra real turmat?