Pengebruken i september

oki….det er ikke bare London som har sprengt budsjettet denne måneden. Jeg har også måtte bytte bremser på bilen.

Bilen har jeg altså brukt ca 5000,- mer på i september enn i august. Det er ene og alene Eu-kontroll og bytting av bremser. Snart kommer det mer da jeg må bytte et rør, og snart clutch.

Matposten er på magisk vis blitt halvvert. Der har jeg bare konkludert med at en del av måltidene fra London ikke har blitt belastet konto før etter månedskiftet.

Klesposten er også blitt halvvert. Dette er også på grunn av at London kjøp ikke er blitt registrert før etter månedskifte.

Jeg har ikke shoppa så mye ting til leiligheten, så der har jeg også halvvert utgiftene.

Lånet er som alltid 7511,- i mnd og 968,- i forsikringer

Når det kommer til fysio, så er vi nå over på frikort, men jeg har ikke fått vært der i september på grunn av mye annet på planen.

Mobilutgiftene er dobblet. Det kommer seff av at jeg har kjøpt meg ny telefon.

Jeg har denne måneden brukt 2254,- på ferie. Noe av dette kommer av at jeg skal til Ålesund i november, resten er London ting.

For september har jeg også lagt inn en post som heter vet ikke. Her ligger det ca 1000,- som jeg ikke aner hva er. Sånn er det når man bare baserer dette på kontooversikten, ikke kvitteringer.

Totalen denne måneden ligger på 26.548,-

Det er faktisk 4000,- mindre enn i august

 

Fremskritt

 

Elleville dager

I dag har jeg vært på Elleville dager på Metro. Det er ganske mange fristende tilbud, men det er heldigvis lite jeg trenger.
Uansett så har jeg jo handla litt da.

Jeg har ingen tynn jakke. Så da ble det Allison parka fra cubus.

Cubus hadde også en t-skjorte som jeg syntes var veldig passende. Jeg trenger ikke ny t-skjorte, men denne var midt i blinken.

Videre hadde jeg veldig lyst på nye olabukser, men det var ikke no fint som var på tilbud.
På BikBok fant jeg derimot jumpsuit. Det ha jeg sett etter lenge. Litt lange stropper, men det fixer nok mamma.

Fikk ros av tilfeldig bilist

I går var jeg ute å gikk en kveldstur med mamma etter jeg kom hjem fra skolen. Jeg trengte litt luft.
Nå ha jo høstmørket kommet for fullt, og da er det viktig å bruke refleks. Jeg og mamma hadde på oss hver vår refleksvest.
Da vi var nesgen hjemme igjen stopet en dame i bilen sin og ropte etter oss “Så bra at dere bruker refleks! Heia dere!”

Tusen takk!

Jeg kjenner at jeg som bilist irriterer meg veldig over alle som går uten refleks. De er umulige å se, speskelt når de i tillegg går kledd i mørke klær.
Her om dagen var det like før jeg kjørt på ei dame. I tillegg til å gå uten refleks, med mørke klær, går folk påden siden av veien der det ikke er fortau!! Hva feiler det folk!?!

Det dummeste jeg har sett til nå, er f.eks. folk som går tur med hunden sin. Hunden har refleks, men ikke eieren. Eller foreldre på tur med barna sine, også har barna refleks men ikke mamma og pappa. Foreldreløse barn har det ikke spesielt godt de heller.

BRUK REFLEKS!!!

Fjerde skoledag

Da er første arbeidskrav levert, og vi er virkelig igang

I dag har jeg vært på skolen igjen.

I dag stressa jeg skikkelig med å rekke bussen. Jeg måtte dra fra jobb 13.00, da skulle jeg rekke hjem til mamma og pappa for å sette fra meg bilen og skifte.

Da klokka ble 13 hadde jeg glemt å steke rundstykker for å ha med til “middag” på skolen. Så da måtte jeg ta med meg knekkebrødene mine, men de sto ikke lenger der jeg hadde satt de. Etter mye leting fant jeg de, raska med meg bilnøkkel og gulost, og løp til bilen. Vell hjemme hos foreldrene mine fikk jeg bytta ut turbukse og ulltrøye med olabukse og genser. Så måtte jeg sef på do, også var det denne maten. Jeg dytta noen knekkebrød i en boks jeg fant, og høvla over gulosten. Så stappa jeg alt jeg hadde i veska og gikk fort til bussen.
Bussen skulle egentlig være def 13.27, men var heldigvis noen min forsinket, så det gikk akurat bra. Da bussen stoppa i Lillestrøm var det gå-fort-aksjon til toget. Det skulle gå 13.46, så det rakk jeg akurat.

Vel fremme på skolen ble det i dag bl.a. prat om gestaltveiledning og metoder man kan bruke i veiledning. Vi gjennomførte også det som heter kollegaveiledning.

Spennende.

Ett av kjøpene fra London turen

Mens jeg var i London var jeg to ganger innom Victorias secret i New Bond st. Det ble litt handling da, og ett av kjøpene mine var denne sportsbh’n.
I dag ble den innviet.
Den var super digg å ha på, men den må justeres litt på om du skal hoppe og sprette en del. Men den var virkelig verdt pengene likevel.

Mener du virkelig at vi får så mye for mye?

Da skal de fra 1 januar 2019 kutte stønaden til oss med cøliaki med 70%!! Det er mye penger. Stønaden skal være en kompansasjon fordi vi må leve på glutenfri kost, som er betraktelig dyrere enn den normale glutenholdige maten. Nå mener man at vi får 70% mer enn vi har bruk for, men hvis du har sett f.eks. forskjellen på kg prisen på taco lefsene til fredagstacon, så er det ingen grunn til å påstå at den glutenfrie maten har blitt billigere de siste 20 åra. For det er ca 20 år siden de fastsatte dagens stønad. Det er mer å velge mellom i butikken. Jeg kan plukke et brød til 40,- i stedefor det til 50,-, men det er ingen ting som er billig. Samtidig er det vanskelig å spare penger ved å handle på salg, for de glutenfrie varene er nesten aldri med på salget i butikkene.
Syns du det er retferdig?
Det syns ikke jeg!
(Bildene er tatt fra cøliaki gruppa på facebook)

#norskcøliakiforening #glutenfrikost #stønad #glutenfritt #cøliaki #kosthold

Gulrotrundstykker

I kveld har jeg laga meg gulrotrundstykker.
Inspirert av #funkygine

Til dette trenger du
100g smør
5dl melk
1pk gjær
1kg glutenfrit mel
200g havremel
60g havregryn
200g revet gulrot
150g eplesyltetøy
100g sukker
Kardemomme
Salt

Smør og melk smeltes/varmes, også rører gjæra ut i dette nårdet er fingervarmt.
Alt det andre blandes i en bolle, før du tilsetter melkeblandinga. Dersom deigen blirfor tørr har du bare oppi litt mer melk. Husk at glutenfri bakst skal være klissete.
Jeg satte så bakebollen i vannbad, slik at deigen skulle heve raskere. Ca 1 time.
Denne deigen utgjør nå ca 24 boller.
Så setter du til etterheving i ca 1 time.
Stekes på 225 grader i ca 10min.

I kveld spiste jeg disse med eplesyltetøy på.

Drit digg, om jeg får si det selv

Tidenes slankekur venter

Det er deprimerende å sitte å vente på.
Jeg kjenner jeg blir sint, lei meg og frustrert. Men dette dekker faktisk ikke halvparten av følelsene jeg sitter inne med nå.

Statsbudsjettet for 2019 er ute, og det er i allefall ingen fordel å ha cøliaki

Det er ganske drastisk å gå fra 2000,- til 600,-

Hvis du trur at 600,- i mnd skal dekke alle extrautgifter for mitt kosthold, så tar du feil. Før jeg fikk cøliaki spiste jeg frokostknekkebrød, som er ganske billig. Det er mange kroner i prisforskjell opp til en pakke med glutenfrie knekkebrød.

Også kan vi ta brød. Jeg kjøpte extra sitt kneip brød før jeg fikk cøliaki. Det kostet omtrent det samme som det på bildet under. Det er ganske stor forskjell i både pris og størrelse. Det går ikke an å se på vekta på brødet her, for glutenfritt er tyngre. Men la meg få si at det er ca ett halvt normalt brød.

Videre kan vi jo ta havregryn. Vanlige havregryn er 1,1kg i posen. De glutenfrie er 700g. I tillegg koster de 17,- mer.

Fiskepinner er der over dobbelt så mye av i den normale pakka, men de koster bare i underkant av 20,- mer enn den glutenfrie varianten.

Det er prisforskjeller å absolutt alt man kjøper, og det er ikke sån at jeg lever på 2 fiskepinner og 2 knekkebrød om dagen.
Til og med leverposteien er 9,- dyrere…

Det hadde vært veldig gøy å ta fra en politiket den supre lønna han har, og etstatte den med en lønning på 20 000,- i mnd. Også skal han betale tilbake huslån, studielån, fylle bensin, betale kommunale avgifter, kanskje han må gjennom bommringen noen ganger i uka, betale strøm og internett, alt det normale folk gjør. Men så har han ikke lov å spise glutenholdig mat! Trur du han hadde fått sjokk? Det er faktisk ikke billig å leve på et glutenfritt kosthold, og det er ikke noe jeg eller noen av oss med cøliaki har valgt selv. Det er samfunnet som har gjort at vi har utviklet denne sykdomme. Ja, jeg har ett gen som sier at jeg kan utvikle cøliaki, men jeg trur at dersom maten i dag ikke var proppa full av gluten, så hadde mange færre aktivert dette dritt genet. Jeg levde normalt og problemfritt i 26 år før jeg ble dårlig å fikk cøliaki. Etter 5 år med denne sykdommen, har jeg lært meg å handle på salg. Da sparer man litt penger, men det er tidkrevende å hele tiden se etter gode tilbud. For ikke å snakke om at det er trist å ikke kunne spise på kafe f.eks. fordi et kakestykke, en bolle eller et rundstykkeder koster jo en liten evighet.

Jeg må bare beklage denne utsprøytningen, men det må til innimellom. Det er nesten så jeg vurderer å føre detaljert matbudsjett å sende til de som driver med detta statsbudsjettet.

Glutenfri mat i London

Nå er det en uke siden jeg var i London, og her kommer en liten miniguide til hvor jeg fant noe godt å spise.

Zizzi finnes flere steder i London. Vi spiste på den som ligger i Paddington, like ved stasjonen. Her hadde de egen glutenfri meny, og det var både pizza, pasta, dessert og hvitløksbrød på menyen. En god del å velge mellom.
Vi spiste lunsj her torsdag og søndag. Jeg spiste pasta begge gangene. Den var veldig god.

Torsdag spiste vi middag på Ask
Denne restaurangen ligger også like ved staskonen i Paddington.
Her hadde de også egen glutenfri meny. Det var en del å velge i her også, og her spiste jeg fisk. Den va veldig god.

Fredag spiste vi lunsj på Honest burger covent garden. Her hadde de gutenfritt brød til burgern, og jeg kunne spise nesten alt på menyen. Dette er en veldig liten burgershappe, så her var det fullt.

Fredagens middag, ble på Sticks’n’ sushi ved covent garden, før vi dro på The lion king.

På lørdagen var vi på pub. Her fant vi en svensk sider som er merka glutenfri.

Lørdag spiste vi lunsj på Coppa club. Her fikk jeg også egen glutenfri meny. Jeg var ikke veldig sulten, så jeg valgte pommes frites og en sidesalat (drit god dressing).

Vi bodde på Novotel Paddington, som ligger like ved stasjonen. Vi hadde frokost inkludert, og det var ikke veldig mye å velge mellom i frokostbuffeten. Det var ikke noe brød, men deg klarer jeg meg uten til frokos, så jeg gadd ikke spørre heller. Jeg spiste pålegg, frukt og bønner. De hadde også egg, men der ha jeg en intoleranse, så jeg turte ikke det til frokost.

Lolas cupcakes finnes noen steder i London. Både i klesbutikker og på k alle fall en stasjon på undergrunden. De har oversikt over ett lite knippe med glutenfrie cupcakes, og de er pakket inn i eske adskillt fra de glutenholdige kakene. Jeg spiste tre forskjellige i løpet av langhelga, og de va drit gode og drit mektige.

På lørdag ble det middag på London st brasserie. Her hadde de glutenfri merking i menyen. Jeg spiste kyllinc, og her kunne man velge pommes frites eller salat som tilbehør. Servitøren var kjapp på å si at jeg ikke kunne spise pommes frites. Salaten hadde en dressing hun var usikker på, så jeg ble tilbutt olje i stede. Jeg satte veldig pris på athun var åpen om usikkerheten, og kom med ett alternativ.

Søndagens middag ble på flyplassen. Gatwick. På Flying hors. Her spiste jeg halve Mexico i form av Nachos. Jeg var ikke spes gira på sterk mat rett før vi skulle ut å fly, så jeg fikk den ute  chilli.