En tann mindre

I dag har jeg vært hjemme fra jobb. Jeg skulle egentlig avspasere hele dagen for å være med å se på at ei venninne skulle hoppe i fallskjerm, men så ble det dårlig vær, også fikk jeg time hos Kirurgiklinikken, og da ble planene litt annerledes.

Jeg hadde time 08.35, men med noe forsinkelser var jeg inne ca 09.00.

Etter å ha fått 2 x 600mg ibux og diverse sprøyter med bedøvelse, fikk jeg en duk over hue, med bare hull til munn og nese. Dette var litt ukonfortabelt, da jeg liker å se hva tannlegen driver med, så jeg spurte om det ikke gikk an å flytte litt på denne duken så jeg kunne se. Kontrollfreak. Det gikk helt fint, for den var mest der for at jeg ikke skulle bli “blind” av operasjonslyset.

Etter ca en time, var tanna lirka ut, og hullet inn til kjevebeinet mitt var renset og skrapa reint. Siden jeg har fått en infeksjon i kjevebeinet (etter at rota på tanna mi sprakk), må dette få bli friskt før vi kan gjøre noe mer. Så nå skal jeg da gå til 10. august uten fortann. På den positive siden har jeg fått midlertidig tann som jeg kan gå med når jeg er ute blant folk. Den sitter ikke fast, og må tas ut hver natt, men det er mye bedre enn å gå tannløs i en evighet.

Før jeg dro hjem fikk jeg med meg ispose, for å roe ned eventuelle hevelser. Denne skulle holdes på i 15 min, så i frysen i 15 min, osv osv i 3 timer. Jeg fikk også med meg noen flere Ibux. Etter 3 timer, da bedøvelsen var gått ut var klokka blitt 12.15. Selvom jeg nå kan spise frister det ikke. Jeg tror at jeg ikke får spist med den midlertidige tanna i. Det føles som at jeg ikke greier tygge ordentlig på grunn av festene som sitter rundt jekslene. Nå har det gått to timer til etter bedøvelsen gikk ut, og  jeg har fortsatt ikke vondt. Knock on wood. Jeg har prøvd å få i meg litt smoothie (med skje, siden jeg ikke får bruke sugerør), men det frister ikke, og føles rart å spise med gommen i munnen.

 

Skal man egentlig spise med gommen i ? 

 

Konsultasjon Kirurgiklinikken

Tirsdag 5. juni, altså 5 måneder etter jeg ble henvist til Kirurgiklinikken, hadde jeg endelig bestemt meg for å ringe for å bestille meg time. Med stort håp om at dette kom til å gå fint, men med en vond følelse i magen fikk jeg time Fredag 9. juni.

Etter å ha gruet meg i et par dager møtte jeg opp hos Frode Øye på Majorstuen, og fikk tatt noen røntgenbilder. Etter en liten undersøkelse fikk jeg se bildene på storskjerm på veggen foran, og der kunne man tydelig se at rota på tanna mi var sprukket hele veien på langs. Selvfølgelig måtte magefølelsen min ha rett.

Så da blir det tannimplantat. Dette har man drevet med i over 40 år, så jeg håper jo at jeg er i trygge hender. Behandlingen innebærer at kirurgen opererer en liten titanskrue inn i kjevebenet som erstatning for tannrota. På denne festes det en krone, og selvfølgelig kan man da ikke bruke samme krone som jeg har fra før. Det ville vært for billig. Uansett er den sementert fast i rota på min originale tann, så det funker jo ikke med gjenbruk på sånt.

Etter å ha snakket litt med Frode om behandlingsforløpet og kostnader, ble jeg sendt ut for å vente litt, slik at vi kunne ta avstøpning med en gang. Avstøpning slik at de kunne starte å lage den krona jeg skal ha resten av livet, og den midlertidige krona jeg skal ha mens skrua grør fast.

Inne til avstøpning fikk jeg lov til å brekke meg og grine litt, da støpemassen sklei litt vell langt bak i ganen. Men dette er jeg jo nesten blitt vandt med etter å ha tatt avstøpning av hele munnen i alle fall 3 ganger.

Så etter å ha betalt ca 800 kroner for dette kunne jeg reise hjem.

Det eneste positive jeg sitter igjen med, er at de måtte bruke den lyseste fargen de har på den nye krona mi, for jeg hadde så lyse tenner 🙂

 

 

Så da er jeg den heldige vinner av å reise på ferie til Ibiza med en fortann mindre……jippi

 

 

Veien til tannimplantat

Dette har jeg grua meg skikkelig til.

12. april 2016 fikk jeg endelig overtalt meg selv til å sette krone på den fortanna jeg skada i 2. klasse. Etter at tannlegen min har “mast” i sikkert 3 år om at det kom til å bli mye bedre med krone.

Hendelsesforløpet er ca slik: I 2. klasse (95/96) falt jeg i skolegården og slo av en stor del av den ene fortanna mi. Skoletannlegen bygde den opp igjen, og alt var fint. Så byttet jeg skoletannlege da vi flytta i 99/2000, og da fant de ut at nerven i tanna var død. Da måtte den rotfylles. Etter dette ble jeg gående med en ganske missfarga tann. Så fikk jeg regulering.
Når jeg begynte å jobbe i barnehage i 2013 fikk jeg litt kommentarer og spørsmål om “hvorfor har du en brun tann?”. Man sier jo at barn og fulle folk er de eneste som prater sant, så hvorfor skulle da ikke en 4 åring ha lyst til å spørre om dette? Jeg var vandt til å gå sånn, så det plaga meg jo ikke nevneverdig mye. Men så ble det til at jeg bytta den ut 3 år etter.

 

Da jeg var hos tannlegen januar 2017 fortalte jeg tannlegen at jeg hadde hatt noe vondt i tanna etter han satte på krona, og at jeg hadde hatt en blemme i tannkjøttet over, men at det gikk over igjen etter en ukes tid. Dette var IKKE helt bra. Han tok noen ekstra røntgenbilder, og kom frem til at rota på tanna mi mest sansynlig hadde sprukket. Jeg ble henvist til konsultasjon på Kirurgiklinikken på Majorstua. Dette er en tann, kjeve og ansikts-kirurgi klinikk. Det gikk noen dager, og jeg fikk en tekstmelding om at henvisningen var mottatt, og at jeg selv måte ringe å bestille time. Siden det var mye stress på jobb utsatte jeg det. Ei ble sykmeldt på ubestemt tid og ei annen ble sykmeldt for å kunne være hjemme med datteren sin som hadde vært utfor en slalomulykke, så der satt jeg med alt ansvaret, og følte jeg ikke kunne bruke 3 (vell og merke spredte) dager hos tannlegen.

Mamma brukte litt tid på å mase på meg, og jeg utsatte fordi jeg ikke ville ha skrue i munnen. Jeg ville ikke sette meg på kontoret til denne tannlegen og få høre at “denne er det bare å rive ut igjen”, når jeg i utgangspunktet hadde brukt 3 år på å bestemme meg for å sette på den krona.

Det positive med alt dette, er at jeg ikke betaler for mer enn bedøvelse ol., siden det er en forsikringssak at jeg har ødelagt tanna mi. Takk gud for det, ellers hadde jeg vært ruinert.

Gratinert blomkål

Detta er kjempe godt, og jeg kunne fint ha laga meg dette kveld når jeg har lyst på noe godt.

Alt du trenger er:

-1 blomkål

-ost

-krydder etter eget ønske.

Her har jeg laga til barna i barnehagen, så da brukte jeg salt, pepper, hvitløk og chili.

Rens blomkålen for blader og skyll godt. Legg den i en ildfast form, og sleng på krydder. Topp med ost. Osteskiver ligger bedre oppå blomkålen enn revet ost. Du kan også dele blomkålen i biter før du krydrer og har på osten.

Jeg satte ovnen på 200 grader og lot den stå i ca 1 time. Da har osten fått fin farge, og blomkålen er myk og god.