Dagens treningsøkt

I dag har det vært 30 grader i solveggen hjemme, så jeg hadde mest lyst til å legge meg rett ned å bare bli liggende til middag. Men litt trening må jo til skal bikinien passe når man reiser til spania om 6 dager!!! Ikke at jeg får gjort noen drastiske endringer på den tiden da, men vedlikehold er alltid bra 👍
Her er det utstyret jeg har hatt ute i dag;
– Liten rund strikk
– Liten strikk m/håndtak
– Ball
– Steppekasse
– Kettlebell


 

 

#trening #utetrening #fitforsummer #fitgirl

 

EU-Kontroll

Da har jeg sittet på pinebenken i 1 times tid, å ventet på at bilen min skal bli ferdig på EU-kontroll. Det tok ikke mer enn en halvtime å sjekke bilen, men det tok meg litt til å komme meg tilbake.

Jeg visste at jeg hadde kjøleveskelekkasje, men håpet på at det var en billig affære. Det er vannpumpa som er lekk, å når den skal byttes, må de også ta registerreimsatsen. De henger sammen.

I tillegg må jeg bytte spissingstag begge sider bak. Noe som må være originaldeler, å koster 1000,- stk.

Jeg fikk jo med meg tilbud på arbeid, og det kommer på ca 16000,-

Så nå er spørsmålet; fixe eller vrake…..og, kjøpe ny bil????

Nå skal det også sies at bilen er 20 år gammel, og på EU-kontroll i 2014 fikk jeg beskjed om at den sikkert ikke holdt mer enn 4 år til.

Jeg kan jo bare starte innsamling av bursdagsgaver (penger) da, så kan jeg kjøpe ny bil :p

 

 

What to do

 

#bil #EUkontroll 

 

Tusen takk for herlig middag

For rundt to uker siden hadde vi sommerfest i barnehagen min. Jeg måtte dra litt før vi avsluttet, for jeg skulle på visning, men vi fikk jo da en herlig sommergave av foreldrene. Det er absolutt ikke normalt at foreldrene gir personalet gaver, men denne foreldregruppa er bare helt herlig. 
Vi 5 voksne på gruppene Grim og Fjaler fikk gavekort på Casa Mia i Lillestrøm. En kjempefin gave. Denne gaven viser at foreldrene til barna vi passer hver dag bryr seg om oss. De viser at de setter pris på oss, og den jobben vi gjør, og de viser også at de vil at vi skal kose oss og slappe av og ta vare på oss selv. Ikke at vi ikke får inntrykk av dette daglig, men det varmer veldig, og det bekrefter at det du har gjort i løpet av året er blitt verdsatt.

Så i dag har vi da vært på Casa Mia å spist middag sammen, kost oss og skravla.

Jeg spiste Filetto Alla Provensale. På norsk er dette helstekt okse indrefilet med hvitløk og urtesaus. Servert med skivede provence poteter. Kjempe godt.

Så kan man jo skryte litt av Casa Mia også, de har en super meny, der det står forklart hvilke retter man kan få glutenfrie eller melkefrie. Pasta, fisk, kjøtt, ikke alt kan gjøre glutenfritt, men man har mange alternativer. Da jeg sa jeg ville ha retten min glutenfri ble jeg også spurt om jeg ville ha glutenfritt brød, noe jeg takket nei til, da jeg visste at jeg da ikke kom til å orke middagen. Super service.

Det ble ikke det beste bildet av middagen da, ettersom at jeg har har spist halvparten av maten alt. Jeg greide ikke få i meg alt, men det ble nesten tomt.

 

Tusen tusen takk for mat

 

#casamia #glutenfree #glutenfri #melkefri #sommergave #godsommer #barnehage #FUS #casamialillestrøm #foreldre 

 

Tingene jeg skal kvitte meg med

OMG! Jeg har faktisk ganske mye jeg ikke trenger eller bruker. Her er alle annonsene jeg har på Finn.

 

Bøker fra TL-klubben: FINN-kode: 61575847

Utstyr til baren: FINN-kode: 61579084

Skolebøker fra Førskolelærer og Engelsk 1.-7. klasse: FINN-kode: 72194049

3 på rad shottepill: FINN-kode: 61578721

Extrautstyr til dverghamsster: FINN-kode: 61574388

Karin Fossum bøker: FINN-kode: 61577060

Skytejakke: FINN-kode: 64632551

Hodeplagg: FINN-kode: 77708434

Vesker: FINN-kode: 77734782

Sko: FINN-kode: 61578462 (20 par)

Kjoler: FINN-kode: 77766005

 

Shop til you dropp!

 

 

#cleaningoutmycloset #sko #vesker #bøker #skytejakke #finn #dverghamster #kjoler #caps #hatt #

Cleaning out my closet

Nå er det bare to uker til jeg reiser til Spania!
Her finpusses Engelsken, og jeg lærer meg litt Spansk. Jeg verker etter å få pakke kofferten, men det er litt drøyt å begynne å legge frem ting allerede nå, så jeg har skrevet en liste over det jeg trenger ha med meg.
For å holde borte pakketrangen har jeg nå bestemt meg for å rydde skikkelig i alt jeg har, å legge ut det jeg ikke bruker eller trenger for salg.
Jeg har jo det siste året sett etter et sted å bo. Jeg har spart og spart, og nå vill jeg kjøpe meg en leilighet. Det trenger ikke være så stort, for det er jo bare meg, men en 40 kvadrat hadde vært fint. Samtidig er det veldig pluss med uteplass og garasje. Jeg har funnet masse leiligheter som jeg kunne tenkt meg, men problemet ligger i at det er så mange med mye mer penger enn meg som er med i budrundene. Personer som kjøper for å leie ut, og besteforeldre som skal kjøpe for barnabarna sine. Markedet er liksom ikke helt realistisk.
Men, uansett, alle pengene jeg får inn fra salget av det jeg ikke trenger eller bruker går direkte til kjøp av leilighet. Jeg har lagt til sides penger til ferien, så den er betalt og lommepenger står på egen konto. Skattepengene går også direkte inn på leilighetskonto, så noe mer penger blir det. Snart har jeg rundet meg opp til neste million
 
 

Gjør en forskjell

Jeg tar meg selv i å sitte å se på reiser og jobb som frivillig omtrent hver dag. Jeg savner Afrika, jeg vil bruke utdanninga mi og meg selv til noe mer enn bare en 7-5 jobb. Samme gamle, dag ut og dag inn. Jeg skulle samtidig ønske at kroppen min var frisk, slik at jeg ikke hadde så mye annet å ta hensyn til.

Jeg har vurdert å melde meg om frivillig hos Leger uten grenser, ikke at jeg vet om jeg kvalifiseres til noe som helst arbeid der, men jeg har lyst til å gjøre noe som gir mening.

I dag har jeg sittet på nett i noen timer å sett på frivillig arbeid i utlandet. Jeg har for det meste sett på Goxplore. Da snakker vi Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika, Ghana. Steder der jeg kan hjelpe enten barn eller dyr.

Da jeg var i Namibia gjennom Førskolelærerutdanningen min fikk jeg jo jobbe i 3 forskjellige barnehager/skoler, og fikk kjenne litt på hvordan det er å være en assistent i skolehverdagen. Dette opplegget vi hadde er på mange måter likt som det jeg har funnet her, med unntak av at vi leide eget hus og hadde ingen arbeidsoppgaver utenom de timene vi var i barnehagen å jobbet. Vi hadde også fri i helgene, og reiste og opplevde en del steder og kultur. I Zimbabwe var jeg på Lion-walk, så det å jobbe i et slikt type prosjekt å hjelpe løvebestanden i Afrika hadde vært kjempe givende og meningsfullt.

Community Service

Her kan du bruke noen måneder på å jobbe frivillig med å lære bort engelsk til barn i Zambia, jobbe på klinikk eller sportslige aktiviteter for ungdom. GoXplore gir deg muligheten til å hjelpe lokalsamfunnet i f.eks. Livingstone, og utrette en forskjell gjennom arbeid som frivillig. Du vil også lære mye om deg selv mens du deltar. Du får lære den Zambiske kulturen å kjenne. I og med at Livingstone ligger bare 10 kilometer fra fantastiske Victoria Falls, kjent som et av verdens “syv underverker”, anses byen for å være Zambias hjerte når det kommer til turisme.

De fire hovedprosjekter består av skole, sport, klinikkarbeid, og senter for barn med nedsatt funksjonsevne. På hovedprosjektet jobber man på dagtid, og bidrar til lokalsamfunnet. Man bytter ikke hovedprosjekt i løpet av oppholdet. På ettermiddagene blir man plassert på forskjellige prosjekter som man roterer på hver dag. På denne måten får man prøvd seg på mye forskjellig, og får en god variasjon i arbeidsoppgaver. 

De fleste deltakerne tilbringer fire uker på prosjektet, men både lengre og kortere varighet er mulig. I tillegg til arbeidsoppgavene man får anbefales man å bruke tiden til å oppleve det landet har å by på. Kultur og tradisjoner.

Du må være over 18 år, ha god helse og være motivert for å gjøre en innsats for å kunne delta. De fleste deltakerne på programmet er 18-35 år, men prosjektet har ingen øvre aldersgrense. Det viktigste er at du ønsker å strekke ut en hjelpende hånd, er engasjert og tilpasningsdyktig. Gode engelskkunnskaper er en fordel.

Det er en fordel at du ikke er redd for å ta i et tak, da det kan være fysisk arbeid på prosjektene, og at du er glad i å jobbe med mennesker.

Arbeidstiden er fra ca kl. 07.30 -17, mandag?fredag. Man har helgene fri til å gjøre det man selv ønsker.

Man kan f.eks. jobbe som assistent, og hjelper til i undervisningen i skolen. Dette innebærer å gi ekstra «one-on-one» oppmerksomhet til barna i klassen som trenger litt ekstra hjelp med sitt arbeid. Mens læreren står foran klassen og leder leksjoner, er det svært verdifullt å ha en assistent som kan gå rundt og hjelpe det enkelte barn med sine oppgaver.

Skolene ønsker å være i stand til å hjelpe mer, men uten finansiering kan de ikke ha ekstra ansatte. En lærerassistent kan gi individuell oppmerksomhet der det er nødvendig. Det er også mange områder i samfunnet der frivillig støtte er nødvendig, og du vil bli involvert i et bredt spekter av aktiviteter i samfunnet. De frivillige bidrar til å gjøre en positiv innvirkning på livet til underpriviligerte barn.

Idretten kan være et viktig og effektivt verktøy for å undervise om ulike temaer som HIV, ernæring, hygiene og en sunn livsstil. Sport kan også bidra til å utvikle en rekke ferdigheter i barn, inkludert å lære sporten selv, samt dynamikken i å jobbe som et team, og engasjement. Idrettsfag er veldig forsømt på grunn av mangel på utdannede lærere og det har heller ikke vært noe spesielt fokus på det å ha fysisk aktivitet inn i skolen. Frivillige vil ikke bare bidra til å organisere og drive sportslige aktiviteter, men kan også få muligheten til å hjelpe med og trene det lokale fotballaget, samt hjelpe til med daglige oppgaver og lagøvelser. 

Du kan også velge å ta del i et medisinsk prosjekt hvor man blant annet drar på hjemmebesøk da mange ikke har mulighet til å komme seg til klinikkene. Man drar rundt og informerer om HIV og lærer folk om denne sykdommen, man hjelper til på lokale klinikker og sykehus der det er behov, samt bidrar til å ta vare på svært syke mennesker i hjemmene sine. Dette prosjektet har også et element av eldreomsorg og støtte, HIV utdanning og opplæring for å hjelpe lokalbefolkningen om hvordan de kan hjelpe de syke i sine lokalsamfunn.

Frivillige hjelper og støtter utdannet personale på et nivå som passer til deres erfaring for at flere personer kan bli sett raskere, at de trengende får oppmerksomhet, støtte og en hjelpende hånd i et system som sliter med å takle stigende HIV tall, begrenset utdanning og mangel på ressurser.

Du kan også gi en hjelpende hånd til barn med funksjonshemning og spesielle behov. Barna har ulik alder og kommer fra en vanskelig hverdag da lite er tilrettelagt for deres spesielle behov. Livingstone Day Cheshire Home gir barn med funksjonshemning mulighet til en hverdag hvor de kan gå på skole, lære og leke. Her tar de kun imot frivillige som har tidligere erfaring med å jobbe med barn og unge med funksjonshemninger og spesielle behov. De frivillige vil arbeide tett sammen med de ansatte og assistere de i daglige oppgaver, undervisning, lek og aktiviteter. På grunn av lite bemanning og få ressurser møter senteret derfor store utfordringer, og har stort behov av de frivilliges hjelp. De frivillige oppfordres til å ta initiativ til nye ideer om læremetoder i form av aktiviteter og lek. Dette prosjektet er et prosjekt som betyr mye for både ansatte og barna, da det gir de muligheten til å få en bedre hverdag, og mulighet til å lære og fungere bedre i samfunnet. De frivillige bidrar til en positiv innvirkning på livet til underpriviligerte barn som har spesielle behov eller en nedsatt funksjonsevne.

Noen av oppgavene kan være innenfor:

  • Fysioterapi
  • Spesialundervisning
  • Hjemmebesøk til barn med funksjonshemninger
  • Undervisning og aktiviteter (ergoterapi)
  • Støtte barn med nedsatt funksjonsevne som har behov for ekstra hjelp i skolen
  • Kostholdsprogram

Ingen av prosjekter krever noen spesiell kompetanse bortsett fra dersom du ønsker å jobbe med barn med funksjonshemning og spesielle behov. Det viktigste er at du ønsker å strekke ut en hjelpende hånd, er engasjert og tilpasningsdyktig. 

3_5QyUIOSqE

Lion Rescue

Har du et sterkt ønske om å kunne hjelpe løver ut av sirkus og dyrehager, og få de hjem til Afrikas natur hvor de kan leve videre i trygge omgivelser, og tilbake i sitt naturlige element? Nå har du den muligheten!

Lion Rescue er et program i Sør-Afrika der målet er å hente hjem løver som har levd store deler av sine liv i dyrehager, sirkus og hos private personer. Mange av løvene som blir reddet har levd mesteparten av sine liv i små bur under dårlige kår, og hatt et veldig tøft liv der de kontinuerlig har blitt mishandlet både fysisk og psykisk.

Prosjektet holder til i Bahati Estate, som ligger i Limpopo regionen i det nordlige Sør-Afrika. Her kan man jobbe i et miljø der du ikke bare får ta del i jobben med løvene, men også andre dyr som lever vilt i de store områdene. Du vil få se alt i fra antiloper, sjiraffer, vortesvin, leoparder, hyener til et rikt fugleliv. Så samtidig som man hjelper løvene vil du få en fantastisk natur- og dyreopplevelse.

Prosjektet drives av en svært dedikert dame og hennes datter, der deres mål er at ingen dyr skal være innesperret i små bur, uten å leve i sitt naturlige miljø. De legger hele sin sjel i å få hjem løver til Sør-Afrika fra ulike land og gi dem det verdige livet de fortjener. Løvene reddes fra hele verden og bor i store og trygge områder. I april 2016 ankom 33 nye løver fra sirkus i blant annet Peru og Colombia. Nå får de sjansen til et godt liv i Sør-Afrika der de kan vandre fritt, være lykkelige, og du får mulighet til å være med på dette!

Det har tatt Minunette og Savanna 2 år fra de startet prosessen med å få hjem de 33 løvene, til de landet på Sørafrikansk jord. Løvene var i svært dårlig tilstand når de ble reddet og har i en periode fått behandling i Sør-Afrika av Animal Defenders International, da de var i for dårlig tilstand for å transporteres. Det er den største redningsaksjonen som noensinne har funnet plass og det har aldri hendt før at 33 løver har blitt reddet.

På bildet under er Joseph. Han ble reddet fra et sirkus der han levde under så dårlige forhold at han har blitt blind på det ene øyet. Nå har han kommet trygt hjem til Limpopo.

På prosjektet så jobber de iherdig hver dag for å garantere at løvene kommer så nært deres naturlige liv som mulig, uten innblanding fra mennesker eller kontakt med mennesker så langt det lar seg gjøre. De har også en no-breeding policy på gården, som innebærer at dyrene blir sterilisert slik at det ikke skal avles, derfor finnes det ingen løveunger på prosjektet.

Dessverre er det slik at de fleste løvene som kommer til Lion Rescue har fått klørne fjernet av tidligere eiere, for å unngå at løvene kunne skade besøkende. Metoden som brukes til det er forferdelig. Enten dras klørne ut, eller så klippes deres fremste del av potene bort, noe som kan sammenlignes med at våre fingertupper blir klipt av. Til og med deres tenner er i dårlig stand. En del har fått sine huggtenner slått ut for og ikke kunne bite og skade sine eiere.

Uten sine klør og tenner klarer ikke løvene seg i det fri da de vil verken kunne jakte, forsvare seg, klatre i trær og leve et normalt vilt liv. I stedet sørger man for at løvene får leve på så store områder som mulig for at de skal kunne kjenne på friheten med sand under potene, vinden i manken, og bevege seg fritt eller hvile i skyggen når de ønsker.

Prosjektet er veldig avhengig av donasjoner og hjelpen fra de frivillige for å fortsette deres arbeid og redde enda flere løver.

Som frivillig på dette prosjektet vil du spille en viktig rolle i å gi disse løvene sjansen til et nytt, trygt og godt liv.

 

Gjør en forskjell

 

#frivilligarbeid #frivillig #afrika #løve #skole #barnehage #rescue #goexplore #samfunn #service

 

Tolmodighetsprøven

I dag har jeg starta tolmodighetsprøve i barnehagen. Sammen med gruppa mi, født 2013, skal vi dyrke avocadoplante.

I dag har vi tatt første steg. Vi har tatt en avocado, delt den i to, tatt ut steinen og satt den i vann

Dette kan ta tid.

Steinen skal settes i vann. Vannet skal dekke i underkant av halvparten til 2/3 av steinen. Vannet skal byttes hver 2.-3. dag slik at det ikke blir alger å shit i vannet. Det er viktig at steinen står med bunnen ned, siden det er der rota kommer ut. Etter hvert vil steinen sprekke, en rot kommer ut i bunnen og en plante ut på toppen.

Dette skjer først etter 3-4 uker, så nå er det bare å vente i spenning. Siden det er sommer, og barna og vi voksne etterhvert drar på ferie, får vi se hvordan dette går. Kanskje det blir ødelagt, kanskje det går fint.

 

 

#avocado #avocadoplant #greenfingers #grønnefingre #growyourownfood #kindergarden #nature #gardening #barnehage #FUS 

 

 

Rabarbra ?Nordens ginseng”

Rabarbra ble tidligere kaldt Nordens ginseng da man trodde den kunne helbrede de fleste sykdommer. Folk flest har gjennom generasjoner kokt rabarbragrøt, rabarbrakompott og laget saft av denne villige grønnsaken.

Rabarbra kan du dyrke i din egen hage uten å ha grønne fingre. Jeg kan drepe kaktuser, å dette er en grønnsak som passer meg supert. Vi har rabarbra på hytta, og den går av seg selv. Rabarbra vokser opp helt uten at du har viet den et øyeblikks omsorg og pleie.

Rabarbra skal høstes før St.Hans for ikke å få usmak av for mye syre eller bli for trevlete. Høster du før St.Hans kan du få flere avlinger gjennom sommeren, og når det kommer fra egen hage, teller rabarbra som «ureist» mat!

Rabarbra er karbohydratfattig og mager kost.  En sunn matplante, rik på både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til nyttige mineraler som kalium, kalsium, jern og magnesium.

Videre inneholder rabarbra eplesyre. Eplesyre har i studier vist seg å kunne ha bakteriedrepende effekt ovenfor matbårne bakterier som visse E.coli, Salmonella osv. (ref. Møretrø, T.; Journal of Food Science, 2004).

Rabarbra inneholder oksalsyre som kan binde kalsium og danne nyrestein (oksalstein). Sliter du med magesyre, urinsyregikt, nyrestein eller gallestein bør du la være å spise rabarbra. Du bør også være forsiktig med andre oksalsyrerike matvarer, som stjernefrukt.

Rabarbra passer godt sammen med jordbær, vanilje, krydder som kanel, ingefær og muskatnøtt. Rabarbra inneholder hele 94% vann og egner seg derfor godt til juicing.

 

Rabarbrasuppe

I dag har jeg lage Berit Nordstrands rabarbrasuppe med jordbær og vanilje. Den er kjempe god. Dette er første gang jeg lager rabarbrasuppe selv, da dette er noe pappa vanligvis står for.

Du trenger:

6-7 rabarbrastilker (jeg hadde 4 store

En halv kurv jordbær

Vaniljestang     

8 dl vann

100 g rårørsukker

2 ss potetmel + 0,5 dl kaldt vann

Skyll og skrell rabarbra. Del opp i småbiter. Rens og del jordbærene. Del vaniljestangen og skrap ut frøene.

Kok opp vann, rørsukker og vaniljestang og legg så i rabarbrabiter og jordbær. Kok opp og la suppen trekke i omtrent 10 min.

For en fyldigere konsistens rører du ut potetmel i kaldt vann og tilsetter i en tynn stråle under omrøring i den varme suppen. Kok opp og trekk til side. Bruker du dobbel mengde potetmel og vann i denne oppskriften, får du rabarbragrøt.

 

 

#rabarbrassupp #rabarbra #beritnordstrand #add #nordensginseng #glutenfree #eatclean #glutenisnotmyfriend #cøliaki 

 

 

Når alt bare renner bort

Når alt håp er ute, og det føles som at det eneste som gjenstår er å legge seg ned å dø….da er det godt å vite at det er bare Cøliaki, selv om det noen ganger ikke er veldig til trøst det heller.

 

På onsdag hadde jeg en helt normal, herlig dag på jobb. Da jeg var ferdig klokken 16, dro jeg og en kollega å handlet til sommerfesten vi skulle ha på jobb på fredag. Etter 2,5 time på handletur, kom jeg meg hjem og spiste middag. Pølser, potet, ertestuing og tyttebær. Noe jeg har spist mange ganger før. Men denne gangen var det noe som kanskje ikke stemte. I alle fall er jeg bombe sikker på det.

Klokka ble 21.00 og jeg begynte å tenke på å legge meg, da jeg skulle på jobb 07.00 dagen etter. Jeg pakket og gikk for å pusse tenner, og merket at jeg begynte å få vondt i magen. Uten å tenke mer på det la jeg meg.

Torsdag våknet jeg 05.30 av at jeg hadde sykt vondt i magen, og få sekunder etterpå måtte jeg sette fart på beina mot do. Den neste timen var preget av fire dobesøk, så jeg tok telefonen fatt og sendte en melding til en kollega i håp om at hun var våken og kunne komme seg på jobb til 7. Det var ikke noe problem. Jeg bestemte meg da for å se an situasjonen litt og heller dra på jobb i min kollegas vakt som startet 09.15. Det ble det ikke noe av. Jeg ble hjemme fra jobb. Dagen var fylt med ca 11 dobesøk frem til klokken 14. Etter dette var det stopp, så jeg sa jeg kom på jobb på fredag, nå var jeg jo frisk igjen, I alle fall neten, jeg hadde fortsatt vondt i magen. Videre kjørte jeg en veldig rask tur på butikken, for vi hadde enda ikke kjøpt jordbær til festen i morgen.

Fredag var jeg oppe 05.45, og måtte selvfølgelig stresse meg på do med en gang. Men det holdt med den ene gangen, så jeg tenkte at dette går fint. Jeg kom meg på jobb til 06.40 og startet å ordne litt pynt til festen i kveld. Her skulle det bli 80′ party, og jeg hadde med kassetter og dvder som vi skulle henge i taket. Da jeg var ferdig på jobb 13.00 dro jeg i butikken å kjøpte kopper til i kveld, for det hadde vi jo også glemt. Så bar det hjem, hvor jeg slang litt pommesfrite i ovnen, så jeg hadde noe mat i magen før middag på feten klokken 19. Rett etter mat måtte jeg løpe på do igjen, to ganger. Men dette kulle ikke stoppe meg, jeg skulle på sommerfest på jobb.

Rundt 17.00 dro jeg for å hente min kollega, og vi dro på jobb for å fixe det resterende til festen. Folk begynte å komme rundt 18, og maten ble levert litt før 19. Så da var det bare å spise. Etter mat var det konkurranser, og vi hadde delt inn i to lag. Vi hadde quiz, stafett og heads up. Alt med elementer fra 80-tallet. Etterpå ble det dessert, og folk koste seg, drakk, kravla og tok masse bilder.

Da klokka nærmet seg 00.00 begynte jeg å kjenne på smertene i magen igjen. Jeg prøvde å sysselsette meg selv ved å rydde litt, og bevege meg litt, men det var til ingen nytte. Plutselig måtte jeg løpe på do. Dette resulterte i at jeg sendte melding til min sjåfør, pappa, å da han hente meg. Da jeg sa jeg skulle dra ble plutselig festen brått avsluttet, og alle begynte å rydde. 00.30 var vi ute i bilen, og pappa hadde fått i oppdrag å kjøre to av mine kolleger til lillestrøm før vi satte snute hjem. Hele veien ble det knipeøvelser. Endelig hjemme, slang jeg fra meg det jeg hadde innenfor døra og løp på do. Det ble to dobesøk før jeg hadde fått pussa tenne å kommet meg i seng.

Lørdag våknet jeg av at jeg måtte på do. Så da var det bare å ta beina fatt. Mamma lurte på om jeg trengte noe i butikken, men jeg hadde ikke lyst på noe, for det har jeg aldri når jeg er dårlig. Etter et par dobesøk til dro jeg på jobb for å rydde resten av gårsdagens fest. Her lukta det fyll. Men det er kanskje ikke så rart når det sto ølbokser på benken. Mens jeg var der i 1,5 time var jeg på do tre ganger. Så var det å komme seg hjemmover, med  et stopp for å kaste glassflasker. Heldigvis hadde det nå stoppet opp, så da jeg kom hjem kunne jeg prikkle reddikene mine mens mamma hjalp med med tomatene mine.

Etter noen timer ble det middag, og jeg hadde fortsatt ikke vært på do. For å ikke være for optimistisk spiste jeg bare litt middag. Ikke så mye at jeg ble mett men akkurat nok. En time etterpå startet nye dobesøk, og det ble vel en fire stk før jeg fikk lagt meg 23.30. Innimellom disse dobesøkene fikk jeg også med meg litt flyshow fra Kjeller flyplass (ser det fra terrassen).

 

I dag er det søndag, og jeg våknet 05.30 av at jeg måtte på do. Etter å ha vært to ganger på rappen bestemte jeg meg for å legge meg på sofaen i kjellerstua. Ikke kult å løpe ned to trapper når man må skikkelig. Etter å ha fått med meg dyna og puta måtte jeg jaggu på do enda en gang til. Så ble det stille. Klokken 08.00 våknet jeg igjen og måtte selvfølgelig på do igjen, så da sto jeg opp. Frokost ble spist og jeg satt å så på Supernaturale. Da sola begynte å komme frem fra trærne la jeg meg ut. Her lå jeg fra 10-13, og fikk i meg lunsj før dobesøkene startet opp igjen. Derfor ble det en time etterpå sendt en melding til min avdelingsleder, om at jeg ikke kommer på jobb i morra. Mellom 13 og 17 har jeg også fått med meg litt av flyshowet fra Kjeller i dag også.

Nå er det bare å prøve å finne ut av hva som kan få dette til å gå over, så jeg kan få leve “normalt” igjen. Jeg vil ikke være avhengig av doen lenger. 4 dager med dette holder i massevis. Her går det nå i laktosefri biola, salt kjøtt og tørre kjeks.

 

 

 

#cøliaki #glutenallergi #glutenisnotmyfriend #glutenfree #begonebitch #eatclean #feelgoodagain 

 

 

Cøliaki, hva er det?

Hva er cøliaki?

Nå har jeg hatt diagnosen cøliaki i snart 3 år, og det er mange som ikke vet hva dette er. Selv var jeg ikke fullstendig klar over det før jeg fikk diagnosen. Slike sykdommer er vanskelig å sette seg inn i når man ikke har det selv, og det er jo forståelig. Heldigvis hadde jeg litt om slike sykdommer da jeg gikk kokkfag på lørenskog videregående.

Man antar at omtrent 1 % av befolkningen har cøliaki, selv om det er langt færre enn dette som er kjent med sin diagnose.

Cøliaki, eller glutenintoleranse, er en betennelsessykdom i tarmen som skyldes at kroppen reagerer på gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og havre. Glutenproteinene danner lommer med luft i en gjærdeig, slik at deigen hever seg godt. Gluten gjør også at deigen blir smidig og lett å jobbe med. Hos personer med cøliaki vil inntak av gluten skade slimhinnen i tarmen. Har man Cøliaki kan også forbigående laktoseintoleranse oppstå. Dette legger jeg mye merke til. Før kunne jeg spise yoghurt og rømme og fløte og drikke melk flere ganger om dagen. Nå må det meste byttes ut med laktosefritt. Det kan være litt missvisende å kalle det forbigående også, for jeg sliter med det enda etter 2,5 år. Jeg spiser vanlig yoghurt innimellom, og ber ikke om laktosefri eller melkefri mat når jeg spiser ute, men da har jeg også vært obs på at jeg ikke har fått i meg andre produkter med laktose på en god stund før dette.

Cøliaki er ikke en medfødt sykdom. Vi vet lite om hvorfor noen begynner å reagere på gluten og får cøliaki, men vi vet at både arv og miljø spiller en rolle. Sykdommen kan oppstå i alle aldre, og er mer vanlig blant kvinner enn blant menn. Noen kan ha hatt cøliaki siden barneårene, men det blir ikke oppdaget før i voksen alder. I andre tilfeller oppstår sykdommen i voksen alder. Forekomsten av cøliaki er høyere blant diabetikere og personer med osteoporose og de som har stoffskiftesykdommer, sammenliknet med befolkningen forøvrig.

I min familie er det mye mulig at jeg har fått cøliakigenet fra min farfar. Han fikk aldri noen diagnose, men døde av tarmkreft. Videre har både pappa og tante genet, men det er ikke aktivt hos dem. Jeg og min fetter derimot har fått genet, og det er blitt aktivt omtrent likt. Han fikk diagnosen noe etter meg.

 

Glutenfri kosthold eneste behandling!

Dersom cøliaki påvises må man spise glutenfritt resten av livet. Å leve glutenfritt innebærer å holde seg unna hvete, bygg, rug og delvis havre. Gluten finnes i små mengder i en rekke ulike næringsmidler, og kan gjemme seg bak ulike navn. Matvaren inneholder gluten hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten: bygg, dinkel, durumhvete, gluten, havregryn, havremel, hvete, kavring, kli, makaroni, nudler, pasta, rug, sammalt hvete, semulegryn, spagetti, spelt, triticale. I tillegg er det noen som må unngå hvetestivelse, fordi det kan inneholde spor av gluten. Man skal da være obs på at hvetestivelse kan være merket med kun ?stivelse? på enkelte ingredienslister.

Forbigående laktoseintoleranse ved cøliaki?

Når man får diagnosen cøliaki og begynner å spise glutenfritt, forventer de fleste at eventuelle mage- og tarmproblemer skal forsvinne. Noen kan føle at de i starten ikke tåler meieriprodukter. Dette skyldes at ubehandlet cøliaki kan føre til sekundær laktoseintoleranse, fordi cøliaki er en betennelsestilstand i tarmslimhinnen. Laktoseintoleransen vil forsvinne når man har fulgt glutenfri diett en stund. Dette kan ta noen uker eller måneder, avhengig av hvor lenge man har hatt ubehandlet cøliaki og hvor godt man følger dietten. I mellomtiden må man prøve seg frem til hvor mye laktose man tåler uten å få symptomer.

Jeg reagerer som sagt enda. Jeg har for sikkerhets skyld testet meg, og det slår ikke ut på allergitester. 

 

Havre til cøliakere?

Havre har siden 2000 vært tillatt for voksne cøliakere i Norge og tolereres godt av de fleste. Barn og unge under 18 år anbefales å holde seg unna samtlige fire kornslag. Havre er naturlig fri for gluten, men kan være forurenset med gluten fordi den gjerne behandles på kornmøller sammen med andre kornsorter. Det finnes imidlertid havre som er dyrket og behandlet separat fra de andre kornsortene, og som kan benyttes av voksne cøliakere.

 

Hvorfor følge en glutenfri diett?

Dersom man har ubehandlet cøliaki over lengre tid vil man kunne få mangel på flere viktige næringsstoffer, for eksempel jern, vitamin B12 og kalsium. Som følge av nedsatt opptak av næringsstoffer vil man kunne risikere å utvikle for eksempel jernmangel eller benskjørhet (osteoporose). Benskjørhet er en tilstand som utvikler seg over flere år. Personer som ikke er behandlet for sin cøliaki er spesielt utsatt for å få osteoporose. Kalsium er med og vedlikeholder skjelettet, og vitamin D hjelper til med å ta opp det kalsiumet vi spiser. Den økte risikoen for å få osteoporose er en av årsakene til at det er svært viktig å følge en glutenfri diett nøye hvis man har fått diagnosen cøliaki.

 

Symptomer på cøliaki

De klassiske symptomene på cøliaki er diaré, magesmerter og oppblåsthet, avmagring og vekttap, samt trøtthet. Næringsstoffmangler, for eksempel jernmangel, er utbredt blant cøliakere. Det er imidlertid viktig å være klar over at ikke alle cøliakere får symptomer fra mage og tarm. Andre mindre klassiske symptomer, som for eksempel vektoppgang og forstoppelse kan forekomme. Jeg har da vært så heldig at jeg har litt av alle disse symptomene, bare ikke avmagring og vekttap. I tillegg kan man også få leddsmerter, noe jeg også har hatt en del av. Jeg har hatt mye vondt i hoftene, og trodde det kom av at jeg ble født med hoftedysplasi, men dette er blitt mye bedre etter jeg startet å spisse glutenfritt. 

 

 

Dermatitt herpetiformes

DH er en hudsykdom med små væskefylte blemmer som ledsages av sterk kløe. Hos 80?90 % av pasientene finner man de samme forandringene i tarmen som ved cøliaki. Glutenfri kost har nesten alltid gunstig virkning på hudsykdommen, men endringene kommer langsommere enn ved cøliaki. Mange vil også ha nytte av å redusere jodinnholdet i kosten. Dette innebærer at man ikke bør spise jodisert salt, saltvannsfisk, hvalkjøtt, skalldyr eller tang- og tareprodukter. Tran skal også utelates på grunn av jodinnholdet. Man kan spise én fiskemiddag per uke av ferskvannsfisk, sild, makrell, laks, ørret eller flyndre.

Inntaket av melkeprodukter bør ikke overstige 2?3 glass melk og ostepålegg til 2-3 brødskiver per dag pga. jodinnholdet.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen cøliaki må stilles av en lege. Ved symptomer som gir mistanke om cøliaki tar man først en blodprøve som kan gi en pekepinn. Er prøven positiv, går man videre til å ta en prøve av tarmen. Dette er vanlig å gjøre ved å ta en såkalt tynntarmsbiopsi, som vil si at man går inn gjennom munnen og tar en prøve fra slimhinnen i tynntarmen. På prøven kan man se om tarmoverflaten er skadet eller ikke. Det er viktig at man har spist gluten i perioden før prøven tas, for å få et riktig bilde av sykdommen. Vær oppmerksom på at blodprøven i noen tilfeller kan være falskt negativ, slik at det kan være nødvendig å gå videre med tynntarmsbiopsi ved negativ blodprøve og sterk mistanke om cøliaki.

 

Merking av gluten i mat

Når man skal følge et glutenfritt kosthold er det viktig at man alltid sjekker ingredienslisten på matvarer for å se om de inneholder gluten. Selv om rene råvarer, som kjøtt, grønnsaker, melk og liknende i utgangspunktet ikke inneholder gluten, kan marinade eller annen forbehandling være nok til at produktene ikke lenger er glutenfrie. Krydder og sauser, pålegg, panerte middagsvarer, godterier og snacks og mye annet inneholder gluten. La det derfor bli en vane å lese deklarasjon.

Tilsetningsstoffer (E-stoffer) inneholder generelt ikke gluten, og kan derfor trygt brukes. Produkter merket med ?kan inneholde spor av hvete/rug/bygg? kan også brukes av både cøliakere og de aller fleste hveteallergikere. Norge følger EUs regelverk for merking av glutenholdig kornslag i mat. Dette innebærer at ingredienser som inneholder gluten eller som er basert på et glutenholdig kornslag alltid må deklareres, selv om mengden er liten. Selv om det skal gå tydelig frem dersom ingrediensene inneholder gluten bør man være obs når det står:

Hveteprotein, hvetekim, gluten, mel, grahamsmel, gryn, korn, kli, kruskakli, kostfiber, triticale, spelt, dinkel, durumhvete, rug, bygg, (vanlig) havre, couscous, bulgur, kamut, dhurra, malt, maltekstrakt, semulegryn, strøkavring eller nudler.

Hydrolysater som stammer fra disse kornsortene må også merkes med sin opprinnelse. Unntak fra merking er maltodekstriner og glukosesirup fra hvete og bygg, samt alkohol destillert fra korn. Årsaken er at disse ikke innebærer noen risiko for personer med hveteallergi/cøliaki.

 

NB: Et produkt som i dag er glutenfritt, kan senere vise seg å inneholde gluten fordi oppskriften eller produksjonsmåten kan endre seg, Noen produsenter kan si hvor langt frem i tid deres produkter er glutenfrie.

 

Grunnstønad

Grunnstønad kan tildeles ved ekstrautgifter til fordyrende kosthold på grunn av matvareoverfølsomhet. Søknadsskjema fås på nav.no. Skjemaet fylles ut sammen med lege. Helsedirektoratet har beregnet ekstrautgifter ved et glutenfritt kosthold. Ved diagnostisert cøliaki, innvilges grunnstønad derfor, uten individuell prøving, med sats 2 for barn mellom 1 og 3 år og med sats 4 fra 4 år og oppover. Diagnosen må være stadfestet av spesialist.

Ved hveteallergi vil tilsvarende sats på grunnstønad kunne innvilges dersom diagnosen er stillet på bakgrunn av både blodprøver/prikktest og provokasjonsforsøk, og av lege med allergologisk kompetanse. Ettersom hveteallergi ikke er livsvarig, må behovet for grunnstønad revideres relativt ofte.

Fratrekk på skatten

Ved forhøyde kostnader som skyldes kronisk sykdom, er det anledning til å føre opp ekstrautgiftene i selvangivelsen. Det må da legges ved legeattest fra spesialist i allergiske sykdommer. Alle utgiftene må dokumenteres eller sannsynliggjøres.

Les mer om cøliaki og hvilke rettigheter man har hos Norsk Cøliakiforening (NCF)

Mer om laktoseintoleranse.

 

 

#cøliaki #laktoseintoleranse #glutenintoleranse #glutenfri #matuten #ncf #tynntarmsbiopsi #nav #stønad