En time hos tannelegeN

OMG!

Kan jeg bare få starte med det.

Midt i arbeidsdagen i dag, så dro jeg til tannlegen, på Strømmen Storsenter. Jeg hadde time 12.45, og det var som sagt satt av en time.

Da jeg hadde fått satt meg i stolen begynte vi med å sette bedøvelse. Lokalbedøvelse, som ikke lammer halve ansiktet resten av dagen. Så kom det inn to damer, en som skulle assistere tannlegen og en “tekniker” som skulle finne riktig farge til denne nye tannen min. Her måtte det 4 forskjellige hvithetsskalaer til for å finne riktig farge. Til min store glede, fikk jeg vite at jeg faktisk har ganske hvite tenner, jeg synes ikke det, men det mente de var fordi denne missfarga tanna ødelegger.

Etter å ha fått bedøvelse og funnet riktig farge på krona som skal settes på, begynte avstøpningen. Først underkjeven, så bare de fire fremste tennene i overkjeven, så hele overkjeven. Like grusomt ubehagelig hver gang. Avstøpningen i overkjeven er nesten verst, for den må liksom brekkes ut igjen. Den lille avstøpningen som ble gjort i overkjeven var for å kunne lage en midlertidig krone. Det tar nemlig 10 dager å få ferdig den endelige krona man skal ha i munnen resten av livet. 

Etter å ha laget alle avstøpningene, begynte slipinga. Med vannspruten i trynet ble tanna slipt ned til nesten ingen ting. Utenpå denne “tann-stumpen”, skal krona sitte. Sånn her så jeg ut da, og mens tannlegen gjorde klar neste avstøpning som skulle bli krona, prata vi litt mens jeg tok selfies å sendte til mamma, søstern og de på jobb. Her innser man at det er ikke bare barn som lesper, jeg lespet også nå, uten en fortann.

Så fikk jeg sprøyta på en guffe rundt denne “stumpen”, også tok han en avstøpning til. Dette kulle sitte i 3 minutter. Etterpå ble det litt mer prating og lesping, også sprøyta han noe lim-greier nedi denne krona, og dytta den på plass. Så da ble jeg seendes ut som det jeg gjorde da jeg kom dit, 60 min tidligere. 


 

Det som nå kommer til å bli litt spennende, er hvor mye denne krona tåler. Jeg fikk beskjed om å f.eks. ikke spise karameller. Krona er bare midlertidig, og skal jo være grei å få tatt av igjen om ti dager. 

Tilbake på jobb var alle litt nysgjerrige på hva jeg hadde fått gjort. De visste jo at det var for å få ny tann, men vi var ikke helt sikre på hvor mye som ville bli gjort i dag. Også hadde de jo fått bilde av meg, så det var litt lett stemning å komme tilbake til.

Da er det bare å krysse fingrene for at denne krona sitter, også får dere oppdatering når den endelige krona er på 12.april.

 

#tannlege #krone #fortann #løstann

 

Tilbake til hverdagen

Hvis man kan kalle det ferie, så har jeg nå hatt det i 10 dager. Jeg har bare vært hjemme, og jeg har jobbet med foreldresamtaler halve ferien, så jeg velger å kalle det fri fra jobb jeg.

I går var det tilbake på jobb med planleggingsdag, i dag var det tilbake med alle 30 barna, som bare ble 25 da noen hadde tatt seg fri.

Det var skikkelig unødvendig å ha tidligvakt i dag, da jeg hadde veldig problemer med å komme meg ut av senga da klokka var halv 6. Men jeg kom meg på jobb, og spiste frokost sammen med barna.

På morgenmøte fikk vi beskjed om at daglig leder var opptatt i hele dag med personalkabal og inntak av barn. Denne personalkabalen pleier egentlig ikke å være noe problem, men i fjor ble det endringer på grunn av graviditet, og i år blir det endring på grunn av graviditet og nedbemanning. Så i dag tror jeg daglig leder har fått sitte mye i fred.

Bilderesultat for do not disturb

Når vi snakker om opptak, så har vi vell hatt rundt 100 søkere, og mange har vi ikke plass til. Sånn har jeg litt inntrykk av at det er blitt. Det er ikke alle som får barnehageplass, og det er vel ikke nok barnehageplasser til alle heller. Det jobbes med, men det tar tid.

Dette med nedbemanning er jo noe vi ikke har lyst til å gjøre. Det har blitt holdt samtaler hos oss med informasjon om hvorfor dette skjer, og jeg tror alle egentlig bare er skuffa. Vi er en kjempe sammenspleisa gjeng, og vi jobber kjempe bra sammen alle man, selv om vi kan ha et lite teknisk problem nå og da. Men sånn er det når man er bare damer.

Bilderesultat for teknisk problem

Vi har også hatt noe sykdom i det siste, og som følge av penge sparing og kutt på mange punkter i budsjettet så må det nedbemanning til, med 1,4 årsverk. Derfor har sykefraværet vært en type oppvarming til høstens utfordring, og vi har latt være å sette inn vikarer der vi ser at vi kan greie oss uten. Vi tar det selvfølgelig med godt humør og bretter opp ermene og hjelper hverandre så godt vi kan, og vi vet jo heller ikke om dette er permanent eller om det kun gjelder budsjettåret 2016.

Bilderesultat for hjelp

Det har likevel egentlig vært en veldig deilig dag i dag. Vi har vært ute å gått tur. Vi har hilst på kaninene, hoppa i vanndammene, øvd oss på å gå pent langs veien, og sett på både gravemaskin, lastebil og sykebil.

Hva er vel morsommere når man er 2,5-3 år!

  

I morra skal jeg til tannlegen midt i lunsjen på jobb, og jeg skal forhåpentligvis hjelpe ei venninne å flytte. Hvis de får bo-tillatelse da.

 

#kaninene #opptak #nedbemanning #tilbakepåjobb

 

Planleggingsdag og Roo’bar

I dag har vi hatt planleggingsdag i barnehagen. Vi starta klokka 07.30 og holdt på til 15.00. Vi har blandt annet planlagt Karius og Baktus dagen, Vår tur og Sommer tur, og Idretsdag og 17.mai markering. I tillegg har vi jobbet med språkmiljø og språkstimulering på avdelingene, og sett på hva vi er flinke til i dag, og hva vi kan bli bedre på. Da er det også viktig å tenke på hva man skal gjøre, og hva man trenger, for å bli bedre på det aktuelle punktet.

Jeg har også fått hatt litt tid med min assistent, å gått gjennom foreldresamtalene jeg skal ha nå. Hun hadde litt å føye til, som jeg ikke hadde tenkt på, så her er det greit å være flere. Hun har jo også rundt 10 år mer erfaring enn det jeg har, så det er greit å få litt innputt.

De siste timene da arbeidsdagen gikk til å se litt dypere inn i “studieturen” vi planlegger. Her er det ikke sikkert vi får noen støtte fra kommunen, så vi må egentlig planlegge litt ut ifra de ressursene vi har fra før. Det vi tidligere har blitt enige om at vi vil studere er Uteliv, utebarnehage, linka litt til realfag. Vi delte oss da i tre grupper når vi jobba med dette, og min gruppe snakka mye om det å lage en slags lekeplass i skogen. Binge tau i trærne, lage husker etc. I tillegg snakket vi om å lage grønsakshage. Få mer kunnskaper om hvordan det er lurt å “drifte” den, og kunnskaper om naturlig, rein mat. FUS driver jo nå med SmartMat, som er en satsning på sunnere og bedre mat fra bunnen av, å da kan man knytte studiet sammen med det.

På vei hjem fra jobb svingte jeg innom Meny på Strømmen. Der fant jeg noen nye godsaker. Jeg har jo ikke smakt de enda, men de så spennende ut, og jeg har ikke sett de før, så da prøver vi.

Skriften bakpå er så liten at det funket ikke ta bilde av.

 

Gojiberry Roo’bar inneholder:

Dadler, gojibær, tørket kokosnøtt, kakaopulver

 

Cacao Nibs Almond Roo’bar inneholder:

Dadler, mandler, kakao nibs, kakaopulver

 

Chia Coconut Roo’bar inneholder:

Dadler, tørket kokosnøtt, chia frø, sitron olje

 

Alle tre kan inneholde spor av nøtter og fruktstykker.

 

 

#planleggingsdag #barnehage #glutenfri #rawfood #superfoods #roobar #studietur

 

Litt forberedelser til sommerferien

Her er det om å gjøre å ha alt klart i god tid før man reiser.

I dag har jeg brukt litt tid å vært på Cøliakiforeningen sine sider å lastet ned oversettelseskort på spansk, som jeg kan ha med meg å gi til restauranter jeg skal spise på, i tilfelle de ikke skjønner meg når jeg forklarer “una dieta sin gluten”.

Una cerveza libre de gluten, por favor?

 

#spansk #cøliaki #ferieforberedelser

Endelig sommertid

I natt håper jeg alle har husket å stille klokka si en time frem mot sommeren. Jeg var overlykkelig i går kveld, da jeg kom på at jeg måtte stille klokka. Sommertid betyr mer sol, lengre lysere dager, mindre klær og ikke mist det å kunne bli brun igjen.

 

 

 

Jeg lengter skikkelig etter sommeren hele vinteren, og pleier å legge meg i senga, lukke øynene og høre på musikk jeg forbinder med sol og varme, bare for å komme litt over “vinterdepresjonene”. Da går det mest i låter jeg fikk veldig sansen for i Afrika.

musicnodes
DJ Vetkuk: Not Yet Uhuru
 
Jeg har jo bursdag på sommeren, jeg elsker å bade, jeg trives bedre under vann enn over vann, så jeg er virkelig et sommermenneske.

 

Men….

Planen for dagen var å dra å vaske bilen, og bytte til sommerdekk, så den var sommerklar, men da jeg voknet klokken 9 i dag morres regna det sidelengs. Super deppa snudde jeg meg da bare rundt, og tenkte fuck denne dagen her, jeg sover litt til.

Etter å ha sovet i 3 timer til var det på tide å stå opp. Trist som det er, så regna det enda. Da kan man ikke gjøre annet enn å lage seg litt digg frokost å sette seg å mimre med, sommerbilder og god musikk.

 

 
 

musicnodes
Klingande: Jubel (Radio Edit)
musicnodes
Sandra Lyng: Moonrise

Siden det fortsatt regner, så blir det nok jobbing med disse foreldresamtalene resten av dagen.

 

HA EN FORTSATT FIN PÅSKEDAG <3

 

#regn #savnersommern #sommertid #stilleklokka #klingande #jubel #Sandralyng #moonrise #djganyani #freshfamily #blacksheep #gazza #djvetkuk #ees

 

 

Påskeshopping

I dag var jeg på påskeshopping med søstern. Da vi skulle dra greide jeg ikke finne bilnøkkelen min, jeg lette hele huset rundt men den var søkk borte. Derfor måtte jeg bruke reservenøkkelen. Det burde jo ikke være så vanskelig å finne den nøkkelen, for det er et blått anheng på den.

Vi gikk da hele Strømmen storssenter rundt å lette i utgangspunketet etter en jakke, kjole og smykker som søstern kan bruke i dåp i mai.

På HM fant hun seg en veske. Jeg har helt lik som hun kunne lånt, en hun trengte selv en veske i den størrelsen. Passe stor til extra sko, strømpedukse og mobil.

Veske 149,-

Videre fant vi oss litt smykker på HM

Øredobber 79,90,-

Armbånd 97.90,-

 

Armbånd 49,50,- (finnes ikke på nett)

 

På BikBok ble det en kjole på meg.

Kjole 249,-

Vi hadde da også vært inne på Only, VeraModa, og på GinaTricot fant vi oss nye solbriller. Jeg fant også flere smykker.

Smykker 59,-

Solbriller 79,-

Siden vi ikke greide å betemme oss for hvilke jakke vi ville ha, så dro vi på Metro. Etter å ikke ha funnet noe på Vila, gikk vi på Only. Der ble det bukse og jakke på meg, og jakke på søstern. Buksa var det bare bilde av i sort på nett, men jeg har kjøpt den i baige.

Jakke 449,-

Bukse 349,-

LANG BOMBER JAKKE, Black, main

Jakke 500,-

Da vi kom hjem igjen etter shoppingrunden, fortsatte vi letingen etter bilnøkklene mine. I går var jeg kun ute for å reise på Fresh, så jeg prøvde å huske hvor jeg hadde gått da jeg kom hjem. Jeg lette i kjøleskapet, i fryseren, på soverommet, på badet, i treningsbaggen min og vet du hvor jeg fant den. I skittentøyskurven!!! Da kan du snakke om å føle seg dum da. Her har jeg kasta bilnøkklene mine til vask!

Jaja. Etter shoppingen ble det lunsj og Sara nøkkel på tvskjermen. Egentlig burde jeg ha fortsatt på foreldresamtale mine, men jeg lar det ligge til i morra. Nå kommer bestemor på Påkemiddag, og vi skal spie lammestek og kose oss ed “gul kake” til kaffen.

 

FORTSATT GOD PÅSKE <3

 

#only #nelly #bikbok #gina #veramoda #hm #jakke #kjole #solbriller #øredobber #armbånd #bukse

På tide med foreldresamtaler

I dag er det langfredag, og jeg tar påsken med en klype salt…

På torsdag starter jeg med foreldressamtaler på jobb, og siden jeg enda ikke har fått satt meg ned å skrevet noe, så er det på tide å starte nå! Jeg har bare 7 foreldrepar jeg skal få prata med, men det krever likevell en god del forberedelser.

Det å forberede en foreldresamtale, er jo noe man egentlig driver med hele året. Du observerer, noterer, tilrettelegger aktiviteter, vurderer og analyserer, og til slutt skal alt i denne smørja settes sammen til en forståelig samtale. Dersom man har bekymringer skal dette forklares til foreldrene på en så ordentlig måte som mulig, slik at man ikke skaper panikk eller sinne og frustrasjon. Vi ser barna på en helt annen måte enn det foreldrene gjør, og derfor er det viktig å gjøre en slik prosess så god som mulig for foreldrene, og ikke minst for seg selv.

 

For å kunne planlegge og tilrettelegge, og drive dagene i året fremmover, trenger man noen verktøy å jobbe ut ifra. Jeg bruker mest Rammeplanen, Alle Med skjema og progresjonsplanen vi har i årsplanen til barenhagen. Noen ganger bruker jeg også Mio, men det kun i spesielle tilfeller. Alle Med og Mio er ogå skjemaer som man må ha godkjenning av foreldrene for å kunne ta i bruk.

 

Foreldresamtaler blir ofte omtalt som “den vanskelige samtalen”, men i virkeligheten er det “den veldig viktige samtalen”.

 

Når det kommer til bekymringer, så kan det være så mangt. Det kan være småplukk som vi kan rette opp i banehagen, eller som foreldrene kan rette opp i på egenhånd hjemme. Andre småting må barnehagen og hjemmet samarbeide om å få til. Så kommer de litt større tingene. Dersom vi ser at vi ikke greier dette alene, kan vi søke hjelp hos f.eks. TversTeam. Dette er et lavterskel hjelpetiltak der vi i barnehagen og foreldrene kan sette oss ned med helsesøster, barnevern og andre instanser å diskutere det vi ser på som en utfordring. Alle parter vil da kunne komme med ideer og innspill til hva vi i barnehagen og hjemme kan jobbe med videre. Dersom man ser at det ikke er noe vi vil kunne fikse på egenhånd kan man i dette møtet eller i ettertid, bestemme å sette inn et hjelpetiltak utenfra. Dette kan f.eks. være logoped eller en home-start familiekontakt. Alt ettersom hva bekymringen bunner i.

Bilderesultat for se barnet

Når det kommer til de veldig alvorlige bekymringene, der vi snakker omsorgssvikt, er barnevernet den eneste løsningen. I noen tilfeller kan man snakke med foreldrene og bli enige om å få hjelp av barnevernet, mens i andre tilfeller vil ikke barnevernet at man skal prate med foreldrene om at man tar kontakt med de. Dette i f.eks. saker hvor man misstenker overgrep. Grunnen til at man da ikke skal prate med foreldrene i forkant, er at de da kan snakke med barnet å få det til nekte for at disse handlingene skjer. Er man i tvil om hva man skal gjøre er det fullt mulig å ringe barnevernet å ta opp situasjonen anonymt. Da trenger man ikke si hvilke barnehage man jobber i, ikke hva barnet heter, ingen ting er viktigere for den du snakker med enn hva som faktisk er observert. Etter å ha fortalt de om hva du er bekymret over, kan de f.eks. si at dette ikke er noe å uroe seg for, men at man kan fortsette å observere i tilfelle situasjonen utvikler seg. I andre tilfeller kan man få klart svar om at det ikke er noe å tenke på, det må meldes. Og selvfølgelig er dette noe som må gjøre skriftlig.

Bilderesultat for se barnet

Det er kjempe skummelt å ringe barnevernet. Mest fordi du frykter at dette er kjempe alvorlig. Man blir i alle fall ikke beroliged av å høre at dette er en sak du må melde. Det er nervepirrende, slitsomt, krevende og man vet aldri hvordan foreldrene vil reagere. Nå har jeg i min tid vært med på flere barnevernssaker, og det er over hode ikke gøy. Uansett hvor lavterskel eller alvvorlig det er. Det er masse papirarbeid, og det er et evig virrvarr av observasjoner og enveiskommunikasjon. Vi vet aldri hva barnevernet driver med. Alt vi vet er at vi får skjema på skjema som må fylles ut, også får du et brev i posten med bekjed om at saken er blitt startet eller henlagt.

HELDIGVIS, så er alt bare en dans på roser på gruppa mi, så disse foreldresamtalene kommer forhåpentligvis til å gå glatt. Det som kankje kan skape en liten tvist, er informasjonen om overgang til ny pedagog fra høten av. Hvem havner mitt barn hos, har det med seg vennene sine dit, alle disse små “problemene” som kanskje kan dukke opp. Men da er det bare viktig å være godt forberedt.

 

Syns du det er for få barnehagelærere i de norske barnehagene?

 

Se Karen teller barnehagelærere

 

#foreldresamtale #barnehage #barnehagelærer #mangelvare #barnevern #tversteam #denvanskeligeamtalen

 

Cinnamon apple rose

I dag var det bakedag hjemme hos meg. Jeg har laga kanelepleroser. Oppkriften har jeg fra Tastemade på Facbook, men jeg har gjort små endringer i den.

Du trenger:

1 eple, kanel, sukker, vaniljekrem (sån du har i skolebollene), butterdeig, vann og sitronsaft

 

Slik gjør du:

Du starter med å dele eple i 2, og graver ut skrotten med en t-skje.

Så deler du eple i mange tynne skiver, legger de i en skål og har over litt vann og litt sitronsaft.

Dette setter du i mikron i ca 2,5 min.

 

så er det butterdeigen. Jeg har kjøpt min i frysedisken på Meny.

Butterdeigen kjevles tynn, og i en avlang firkant. Så deler du denne i “striper”. Deigen min var ganske klissete, så jeg la den mellom plastfolie, og da gikk det veldig lett å kjevle den sån jeg ville ha den. 

Her sier Tastemade at du skal smøre på smøreøst, men jeg smurte på vaniljekrem 

Så har du sukker og kanel på, og legger epleskivene halvveis over hverandre bortover butterdeigen. Litt av eple skal stikke over kanten på butterdeigen, og du skal kunne brette deigen over eplene igjen.

Så er det bare å rulle den sammen, og sette den i en smurt muffnsform. Jeg er sikker på at dette går mye bedre om man bruker normal butterdeig, for den glutenfrie gikk litt i oppløsning når den ble rulla.

Ut av den ene deigklumpen i pakka, fikk jeg 4 roser og en bitte liten bolle.

Dette steker du midt i ovnen på 190 grader i 40 min.

 

Etter 40 min syntes jeg de fortsatt virket veldig løse og deigete, så jeg lot de stå 10 min til.

  

 

Roses are red violets are blue, puff pastry is wonderful and hopefully so are you

 

 

#eple #cinnamon #bakedag #butterdeig #bakverk #kake 

Dag 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 uten unødvendig sukker

Da krever vel denne “uten unødvendig sukker utfordringen” en liten oppdatering….

 

Dag 69 hadde vi førstehjelpskurs på jobb. 3,5 time med HLR på spebarn, barn og voksne. Det ble selvfølgelig servering av snax siden det ble en en dag, men jeg spiste ingen ting. Det var faktisk kjøpt inn kjeks til meg, men jeg hadde ikke sett på snaxen en gang, for jeg gikk bare ut ifra at det ikke var noe jeg kunne spise.

Dag 70 ble jeg informert om denne kjeksen, og da var det bare 2 stk igjen, ettersom noen andre hadde spist de. Jeg måtte jo smake, siden dette var kjeks jeg ikke hadde smakt før, så da spiste jeg de to.

Dag 76 var det SU-møte i barnehagen. Nå er dette mitt andre SU-møte, men erfaringen er at det alltid er noe digg på bordet her også. Jeg satt da med en muslibar og vann.

Dag 78 hadde vi påskefrokost i barnehagen. Jeg var da på jobb klokken 06.00 for å ordne klar frokost til foreldre og barn, til barnehagen åpnet klokken 0700. Serveringen varte til 08.30, så var det bare å rydde opp, og avspasere fra klokken 11.00. Da tok jeg påskeferie.

Dag 80 satt jeg barnevakt for Julian. Dette var et “oppdrag” jeg har tatt på meg gjennom https://www.barnevaktnett.

Barnevaktnett barnevaktside

Barnevakter, dagmammaer og foreldre for hverandre

Dag 81 og 82 var feriedager fra jobb. Nå er det påskefeie, og det er godis over alt. Jeg har greid å holde meg unna i stor grad, men jeg har spist Berit Nordstrand sjokolade, poppcorn og litt potetgull. Det eneste sukkeret som er i Berit Nordstrand sin sjokolade er kokosblomstsukker, så den er jo innafor.

I dag er det dag 84, og det er Skjærtorsdag. Resten av familien har dratt på hytta for å sette opp kommode, henge opp nye gardiner, og rett og slett bare se av hytta fortsatt står. Jeg skal lage meg “cinnamon apple roses”.

Bilderesultat for cinnamon apple roses 

Put your money where your mouth is

Da er høstens utfordringer satt. Kjøpt og betalt som man sier.

Tidligere så fortalte jeg at jeg sammen med noen venninner hadde betilt rom på hotell i Trysil til Trysilrypa. Nå har vi altså meldt oss på elve løpet også. 

Trysilrypa 10’ern – 10 km

Trysilrypa 10 km er kanskje den mest krevende løypa, med mest stigning av de tre løypene. Samtidig er dette en veldig fin tur, som byr på den aller beste utsikten. Traseen går nesten om toppen på Trysilfjellet, og den byr på flotte naturopplevelser i høyfjellsterreng. 10km er for deg som ønsker en fin tur i fjellet uten tidtaking.

Prisene endrer seg etterhvert som man kommer nermere start. Frem til 12. juni betaler man 395,- så stiger prisen til 450,- frem til 29. august. Deretter når du dyreste påmeldingspris på 490,-

På turen anbefales det å bruke joggesko eller fjellsko. Jeg har heldigvis begge deler. Det er to drikkestasjoner underveis, og terrenger er fordelt på 6 km sti og 3,5 km grus. Det høyeste punkt ligger på 1101 moh, 350 m. total stigning.

Som om det ikke var nok da, så har jeg også meldt meg på Color Me Rad. De åpnet påmeldingen sin i dag. Dette er et 5 km langt løp med en twist – FARGER!

Color Me Rad starter i en storm av farger og fortsetter med fargekanoner og fargegranater som vil garantere deg en lysere fremtid, en mer hengiven partner, en triveligere sjef, et sunnere liv og at du selv er lykkelig og fyllt med energi !

Her er det også mulig å bestille ekstra effekter. I påmeldingskontigenten får du en fargebombe, t-skjorte og solbriller, men jeg har da i tillegg kjøpt sokker, skjorts og en mappe å ha tlf i.

 

Let the fun begin