Rutinesjekk etter Afrika

Det har seg dessverre sånn, at etter å ha vært i Afrika i 3 mnd. Så må man gjennom noen tester. Jeg har en veldig grundig fastlege, som liker å sjekke deg for det meste når du først setter i gang, så jeg tok også noen tester som jeg ikke egentlig trengte å ta.

Når jeg var kommet meg litt inn i den norske hverdagen igjen ringte jeg helsesøster i Rælingen for å kunne ta Mantox test og få henvisning til lungerøntgen. Der var de dessverre på ferie, så jeg måtte ringe fastlegen min. Der fikk jeg time 26. juni. Jeg fikk bl.a. en q-tips langt inn i nesa, og tappet diverse glass blod. Henvisningen jeg fikk til røntgen, viste seg å være til Curato røntgen i Lillestrøm, ikke sykehuset, så dermed ble det en egenandel på ca. 200,- på noe som skulle vært gratis. I tillegg måtte jeg også betale nesten 200,- for legetimen, hos helsesøster er det gratis.

31. juli var jeg til lungerøntgen i Lillestrøm. Jeg hadde time 08.00, og skulle egentlig ha møtt opp 30 min før, men jeg var der 15 min før. Jeg satte meg ned på venterommet, og utrolig nok tok det bare 5 min før jeg ble ropt opp. Av med alle klærne på overkroppen og hold i den stanga her over hodet ditt. Så trekker du pusten og holder den til jeg sier du kan slippe opp.

Kleint……? nei da…..? ikke i det hele tatt…….?

Så får du beskjed om å kle på deg igjen, og svaret sendes til fastlegen din. Ha en fin dag.

6. august var jeg da hos helsesøster og tok mantox testen. Etter å ha svart på en rekke spørsmål om deg selv og helsen din, setter helsesøster en sprøyte inn i underarmen din og fyller opp en liten boble rett innunder det øverste hudlaget. Denne skal godgjøre seg i noen dager.

8. august ringte jeg fastlegen min for å høre om resultatene på røntgenen min var kommet inn. Det var den, og jeg hadde ikke aktiv lungetuberkulose. Da jeg spurte om å få komme å hente en utskrift av resultatet, fordi helsesøster trengte den, fikk jeg beskjeden: «helsesøster stoler vel på at du gir henne riktige tilbakemeldinger. Vi pleier ikke gi ut resultater på sånt når det ikke er noe galt».

9. august var jeg da tilbake hos helsesøster så hun kunne lese av mantox prøven, men der var det ikke skjedd noe, så da hadde jeg ingen ting å uroe meg for. Siden jeg ikke hadde fått med meg resultatene fra røntgen, fikk ikke helsesøster fylt ut skjema til skolen ordentlig. Så da dro jeg opp på legekontoret for å høre om de kunne skrive under på resterende del om røntgen. Det var det ingen som ville/kunne. Det måtte jo helsesøster gjøre. Derfor fikk jeg en utskrift av røntgen resultatene mine, slik at jeg kunne dra tilbake til helsesøster med dem. Det var jo da selvfølgelig litt sent å dra tilbake dit igjen, for jeg måtte på jobb.

27. august var jeg tilbake hos helsesøster med resultatene på lungerøntgenen min, og endelig ble skjema til skolen ferdig utfylt og var klart for levering.

 

 

FRISK SOM EN FISK J