Når er det greit å begynne å feire barnebursdager

Det har skjedd litt i samfunnet siden jeg var liten. Jeg er jo tross alt stein-gammal i følge pærra deltagerne.

Nå inviteres man til store bursdagsfeiringer med venner for 1-åringer, og når barna er 3 år er største delen av dem alene på bursdagsfeiringer hos vennene sine. Hva har skjedd?

I barnehagen jeg jobber i har vi kommet frem til at dersom man skal invitere i barnehagen, så må man invitere alle av samme kjønn, alle på gruppa eller alle i samme aldersgruppe. Alle eller ingen. Dette er noe vi har satt igang for å unngå utestenging og mobbing. Det har seg faktisk sånn at bursdagsfeiring omtrent er det viktigste som skjer i barnas liv. Det prates om fra de mottar innbydelsen, til i alle fall en uke etter at selskapet har vært. Da er det ikke kult å være den ene som ikke fikk være med. Men dette ser ut til å være et tema foreldre ikke tenker over. Eller kanskje de tenker over det, men syns det er viktigere at barnet selv får bestemme hvem de vil ha i bursdagen sin. Det er sånn vi lærer barna våre å utestenge andre. Ved å la de bestemme at hun får ikke være med for hun liker ingen. Eller hun inviterer vi ikke, for de inviterte ikke oss.

Har du noen gang tenkt på at de kanskje ikke inviterte deg fordi de ikke hadde bursdag. Fordi det ble for mange de måtte inkludere. Fordi de ikke har plass, eller råd, eller behov for å feire når barnet fortsatt er så lite?

For hvilke familie har egentlig råd eller plass til å feire bursdag med 20 barn? For ikke å tenke på 20 barn med deres foreldre. Og har de egentlig råd eller plass til det, eller er det noe man bare gjør for å opprettholde status?

For min egen del synes jeg det er veldig tidlig å begynne å feire bursdag med “venner” når man er 1-2 år gammel. For så vidt 3, 4 og 5 år også. Jeg trur jeg bare hadde familieselskap jeg, når jeg var så liten. Nærmeste familie som tante og onkel, bestemor og bestefar, var i min 1,- 2,- 3,- 4,- 5- års dag. Jeg hadde nok ikke bursdag med venner før jeg gikk i seksårsklassen. Det som i dag er 1.klasse.

Det viktigste da var gaver, pølser og sjokoladekake. Gaven kunne være en konvolutt med fire 20-kroninger teipet fast til et kort de hadde tegnet litt på, og det var kjempe stas. Da viste jeg at jeg kunne få en hel haug med kjempeklump på kiosken, og det holdt for meg. Nå er det så utrolig mye mer. Er det egentlig sån lenger at det er tanken som teller?

 

 

Det jeg lurer på er: Hvem gjør vi dette for? Er det for barna, eller er det for oss selv? For status? Er vi egentlig redde for at andre skal tru at vi ikke har det bra? At vi ikke har penger nok?

 

 

 

#barnebursdag #bursdag #status #utestenging #mobbing

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg