Mørkgonga

Forrige helg var jeg og ei venninne på tur til Hole ved Hønefoss for å gå en tur. Vi hadde funnet en topptur vi veldig gjerne ville teste selv. Ut.no sier at denne turen er middels krevende, og at det er sesong for å gå den fra mai til oktober. Altså er vi en måned for sent ute egentlig, men vi tenkte at det var mulig siden det ikke er noe snø eller dårlig vær. Det skulle fort vise seg at turen gikk fra middels krevende til krevende, da det bare var is opp skardet.

Du starter ved veien som går mellom Sundvollen og Åsa på Ringerike, på østsida av Steinsfjorden. Det er parkeringsplass ved en ferist ca. 6 km nord for Sundvollen.

Ved veien begynner en blåmerket sti. Stien er en gammel seter- og tømmervei som egentlig starter nede ved fjorden. Stien kalles også Skardveien fordi den går opp gjennom skaret mot Skardtjern eller Oretjern sørvest for Gyrihaugen.

Man følger blåmerking i en stigning oppover. Ca. 200 meter etter at du har krysset skogsbilvei, følger du skiltet til Mørkgonga som peker skarpt til venstre. Stien tar her av fra Skardveien og stiger svært bratt opp.

Før du kommer opp til skaret Mørkgonga stiger du bratt gjennom en steinur. Vær oppmerksom på løse stein fra folk som befinner seg lenger oppe i ura! Her stoppa vi, og bestemte oss for at det var lurt å bruke broddene jeg hadde i sekken. Tre menn hadde snudd halvveis i skardet fordi det var for glatt, men vi skulle opp. 

 

Gjennom selve Mørkgonga er det tau/wire å holde seg i.

 

Det var ikke bare bare å komme seg opp på toppen. Vi bestemte oss først for å starte på den siden som ikke hadde tau. Der var det jo heller ikke is. Litt lenger opp krysset vi over til siden med tau på. Etter dette ble det så bratt at vi måtte fortsette på siden med tau for å ikke risikere å rulle ned igjen. Det ble litt banning og en del pushing for å komme seg opp, men det gikk til slutt.

 

Vel oppe gjennom skardet bør du unne deg en lønnsom avstikker på en avsats som går sør for skaret. Utsikten herfra er mer imponerende enn fra den mer kjente Kongens utsikt. Men det er verken gjerde eller annen beskyttelse ut mot stupet, så vær forsiktig. Da vi var ute på tuppen blåte det veldig, så det ble nødvendig å sette seg ned ett par ganger. Her ute har du total oversikt over Ringeriksbygdene. Steinsfjorden og øyene i forgrunnen, kulturlandskapet som er omkranset av skog, åser og fjell. I det fjerne troner Blefjell, Norefjell og Vikerfjell.

 


 

Veien ned igjen er ikke fult så bratt, men noe lenger.

Men litt dårlig føre tok turen litt over 3 timer. Man bruker mye tid på å komme seg opp. Det er jo bare oppover hele veien. Ned igjen begynner du å kjenne det i knær og legger. Dagen etter var forsiden av leggene mine kjempe vonde, men det var så verdt det

 

Ut på tur aldri sur

 

#utpåturaldrisur #norgeerikkeskaptforåsittepåræva #mittnorge #sundvollen #hole #ringerike #fjellklatrer #topptur #aktivejenter #liveterbestute #mørkgonga 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg