Middag for en

De siste 7 dagene har jeg prøvd meg på litt annerledes middag. Noe jeg ikke ellers kan få prøv fordi alle ikke liker det samme som meg, eller er like keen på å teste ut nye ting. Det har blitt noe fisk og noe kylling, også litt svin da.

Nyttårsforsettet for 2016 var jo å gå ned 10 kg, og det har jeg ikke greid. Ikke at jeg har prøvd så veldig hardt etter mars måned, men det ble liksom litt lite motiverende å fortsette når det jeg gikk ned kom tilbake uka etterpå. Derfor har jeg nå bestemt meg for at det jeg spiser skal være mer grønnsaker enn kjøtt, og det skal være sunnere enn det jeg ellers har puttet inn i kroppen min. Litt på grunn av vekta, og litt på grunn av magen og Cøliakien min. Alt blir et forsøk på å gjøre kroppen min litt bedre. Både innvendig og utvendig. Frisk og smidig, om du vil.

Alle disse rettene kan også uten store forandringer lages melkefrie. Jeg er også ganske sikker på at fiskeboller ikke inneholder melk. Jeg bruker blå melange, som er melkefri og uten soya. Kokosmelk og mandelmelk er gode alternativer, og for de som tåler soya, kan man jo bruke soyamelk. Rømme finner du også i en soyavariant. Jeg bruker bare laktosefri, da jeg tåler melk. Her er det lillesøster og mamma som ikke tåler melkeprotein, så når de ikke skal ha spiller det ingen rolle.

En del av oppskriftene jeg har prøvd er hentet fra Berit Nordstrand sin hjemmeside, mens annet er god gammeldags middag som bare er endret litt på.

Lørdag 16. juli lagde jeg kylling med waldorfsalat fra Berit:

  • litt hodekål
  • 1 epler
  • 1 ring ananas
  • 1 stav stangselleri
  • 1 håndfull hakkede valnøtter
  • 10-12 druer/rosiner
  • 2 ss rømme

Jeg hadde ikke druer, og liker ikke rosiner, så den ble litt fattig hos meg. Kyllingen delte jeg i terninger og stekte i panna med paprika og chili-krydder. 

Søndag 17. juli lagde jeg Gulrot og gresskarsuppe med pannestekt fisk. Også fra Berit. Jeg fikk ikke tak i gresskar da jeg var å handlet på lørdag, så jeg lagde med bare gulrøtter:

1 kg gulrot og et gresskar på ca. 750 gram gir nok til 4-6 personer. Her delte jeg oppskriften i 4 for å få ca riktig mengde til bare meg. Likevel ble det litt mye suppe.

  • 1 L vann
  • 1 stor ss grønnsaksbuljongpulver
  • 1 kg gulrøtter (1,5 kg hvis du ikke har gresskar)
  • 1 gresskar ca 750 gram
  • 2 ts raspet fersk ingefær
  • 1 ss fersk timian (eller 1 ts tørket)
  • 1 stor løk
  • 2 fedd hvitløk
  • smør til steking og 50 g til nøttesmør
  • 2-3 ss rømme
  • salt og pepper etter smak
  • 4-500 g sei
  • mel til fisken
  • håndfull nøtter (cashew, hasselnøtter, valnøtter, mandler, gresskarkjerner, pinkjekjerner)

Først bruner du løk og hvitløk i panna. Deretter hadde jeg oppi gulrot og lot det stå til det ble litt mykere. Så hellte jeg det over i en kjele og tilsatte vann, buljong, ingefær, timian, salt og pepper. Så kjørte jeg dette med stavmikseren, og røre inn litt rømme til slutt.

Fisken vender du i en blanding av mel, salt og pepper, og steker i noen minutter på hver side.

Til nøttesmøret mitt brukte jeg walnøtter og hasselnøtter. Du smelter smør i en kjele, hakker opp nøttene og blander dette.

Mandag 18.juli lagde jeg kyllingsuppe for immunforsvaret av Berit. Jeg brukte buljong, da jeg ikke hadde veldig lyst til å lage kyllingkraft selv. Mengdene i oppskriften er beregnet på 5-6 personer. For å tilpasse dette til en person, har jeg bare tatt litt av hver ingrediens, og lagt til litt da jeg så det ble lite:

  • 4 l vann
  • 1 stor gul løk
  • 5-6 hele sorte pepperkorn
  • 4-500 gram stekt eller kokt kylling i biter
  • 3-4 fedd hvitløk, hakket
  • 8-10 sopp
  • 5 små gulrøtter kuttet i strimler
  • en hel brokkoli, kuttet i små buketter (stilken grovrives)
  • 1 liten bit sellerirot kuttet i strimler (100 g)
  • 1 hel purreløk, skjært i skiver
  • 1 hakket chili for den som liker litt hete
  • 2-2,5 dl bløtlagte og kokte byggryn (eller brun ris om du vil ha glutenfri)
  • friske urter til garnityr (eks. persille,oregano,timian)

Siden dette skal være glutenfritt kunne jeg ikke bruke byggryn, men jeg hadde heller ikke brun ris, så da ble det uten.

Ellers er dette en ganske enkel rett å lage. Alt kuttes i passe biter. Jeg stekte kyllingen i panna først, og stekte grønnsakene i dette sammen med litt smør før jeg helte det over i en kjele og tilsatte buljongvannet og kyllingen.

Som den muskatnøtt elskeren jeg er, så måtte jeg strø litt over før jeg kunne spise.

Tirsdag 19. juli ble det ikke noe Berit mat, men gode gammeldagse fiskeboller i hvit saus. Tilbehøret ble litt annerledes da, men det var det jeg hadde. Jeg er vandt med å ha kokt potet og gulrot ved siden av, men i dag ble det dampet hodekål (fordi alt om heter kål skal dampes) og søtpotetmos.

  • en boks fiskeboller
  • smør
  • melk
  • mel
  • poteter
  • søtpotet
  • salt og pepper
  • hodekål

Helt til slutt må man jo da ha litt karri på.

Onsdag 20. juli ble det heller ingen Berit middag. Men blomkålsuppe, med resten av brokkolien jeg brukte i kyllingsuppa på mandagen, og selvfølgelig bacon på toppen.

  • smør
  • melk
  • mel
  • vann
  • blomkål
  • brokkoli
  • Bacon
  • Salt og pepper

Dersom dette skal serveres til små barn, kan man kjøre hele greia med stavmixeren, men jeg liker at det er litt halvstore blomkål og brokkoli biter i suppa.



Torsdag 21. juli ble det svinefilet med perlepoteter og auberginepure. Heller ingen Berit middag. Kjempe enkelt og godt.

  • smør
  • salt og pepper
  • Aubergin
  • hvitløk
  • sitronsaft
  • svinefilet
  • perlepoteter
  • maldonsalt
  • olje
  • basilikum

Jeg krydret svinet mitt med litt chili og litt pepper.

Auberginpure er en ganke enkel sak å lage, og er fin som erstatter for saus, og funker til det meste. Du putter bare hene auberginen i ovnen på 200 grader i 1 time. For å se om det er ferdig, kjenner du bare etter om den er blitt myk. Når den er ferdig stekt splitter du den på midten og skraper innmaten ned i en bolle. så tilsetter du en ss smør, salt, pepper, sitronsaft og litt hvitløk om du vil, og kjører det med stavmikseren. Dette kan du fint lage i god tid før middagen skal serveres, du bare setter den i kjøleskapet og serverer den kald.

Perlepotetene har jeg bare delt i to og hatt i en ildfast form sammen med olje, salt, pepper, hvitløk og basilikum.



Fredag 22.juli prøvde jeg meg på Berits Erte- og spinatpure med laks. Jeg hadde dessverre ikke spinat, så da ble det ertepure bare.

Her er det du trenger til en porsjon:

  • 100-150 gram laks
  • 100-150 g frosne grønne erter
  • 2 håndfull ferske spinatblader eller noen puter frossen spinat
  • 1 ss smør
  • revet muskatnøtt ev. timian (eller begge deler)
  • 1 ts grønnsaksbuljongpulver
  • 1/4 dl fløte (ev. H-melk, mandelmelk eller vann)

Ertepure går relativt fort. Du gir ertene et oppkok, haller av vannet, tilsetter smør, muskatt, timian og buljong, og kjører det med stavmikseren. Etterpå rører du inn fløten eller hva du måtte ha i kjøleskapet. Jeg brukte kokosmelk, og vil tro det ikke gjorde noe utslag på smaken.

Laksen steker du noen minutter på hver side, så er den klar. I tillegg stekte jeg noen båt-poteter å hadde ved siden av.

Jeg er veldig fornøyd med middagene mine denne uka, og håper at de av dere som lat dere inspirere også får en god mat-opplevelse.

 

 

Bon appetit

 

 

#beritnordstrand #middagforen #glutenfree #glutenfri #melkefri

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg