Gjør en forskjell

Jeg tar meg selv i å sitte å se på reiser og jobb som frivillig omtrent hver dag. Jeg savner Afrika, jeg vil bruke utdanninga mi og meg selv til noe mer enn bare en 7-5 jobb. Samme gamle, dag ut og dag inn. Jeg skulle samtidig ønske at kroppen min var frisk, slik at jeg ikke hadde så mye annet å ta hensyn til.

Jeg har vurdert å melde meg om frivillig hos Leger uten grenser, ikke at jeg vet om jeg kvalifiseres til noe som helst arbeid der, men jeg har lyst til å gjøre noe som gir mening.

I dag har jeg sittet på nett i noen timer å sett på frivillig arbeid i utlandet. Jeg har for det meste sett på Goxplore. Da snakker vi Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika, Ghana. Steder der jeg kan hjelpe enten barn eller dyr.

Da jeg var i Namibia gjennom Førskolelærerutdanningen min fikk jeg jo jobbe i 3 forskjellige barnehager/skoler, og fikk kjenne litt på hvordan det er å være en assistent i skolehverdagen. Dette opplegget vi hadde er på mange måter likt som det jeg har funnet her, med unntak av at vi leide eget hus og hadde ingen arbeidsoppgaver utenom de timene vi var i barnehagen å jobbet. Vi hadde også fri i helgene, og reiste og opplevde en del steder og kultur. I Zimbabwe var jeg på Lion-walk, så det å jobbe i et slikt type prosjekt å hjelpe løvebestanden i Afrika hadde vært kjempe givende og meningsfullt.

Community Service

Her kan du bruke noen måneder på å jobbe frivillig med å lære bort engelsk til barn i Zambia, jobbe på klinikk eller sportslige aktiviteter for ungdom. GoXplore gir deg muligheten til å hjelpe lokalsamfunnet i f.eks. Livingstone, og utrette en forskjell gjennom arbeid som frivillig. Du vil også lære mye om deg selv mens du deltar. Du får lære den Zambiske kulturen å kjenne. I og med at Livingstone ligger bare 10 kilometer fra fantastiske Victoria Falls, kjent som et av verdens “syv underverker”, anses byen for å være Zambias hjerte når det kommer til turisme.

De fire hovedprosjekter består av skole, sport, klinikkarbeid, og senter for barn med nedsatt funksjonsevne. På hovedprosjektet jobber man på dagtid, og bidrar til lokalsamfunnet. Man bytter ikke hovedprosjekt i løpet av oppholdet. På ettermiddagene blir man plassert på forskjellige prosjekter som man roterer på hver dag. På denne måten får man prøvd seg på mye forskjellig, og får en god variasjon i arbeidsoppgaver. 

De fleste deltakerne tilbringer fire uker på prosjektet, men både lengre og kortere varighet er mulig. I tillegg til arbeidsoppgavene man får anbefales man å bruke tiden til å oppleve det landet har å by på. Kultur og tradisjoner.

Du må være over 18 år, ha god helse og være motivert for å gjøre en innsats for å kunne delta. De fleste deltakerne på programmet er 18-35 år, men prosjektet har ingen øvre aldersgrense. Det viktigste er at du ønsker å strekke ut en hjelpende hånd, er engasjert og tilpasningsdyktig. Gode engelskkunnskaper er en fordel.

Det er en fordel at du ikke er redd for å ta i et tak, da det kan være fysisk arbeid på prosjektene, og at du er glad i å jobbe med mennesker.

Arbeidstiden er fra ca kl. 07.30 -17, mandag?fredag. Man har helgene fri til å gjøre det man selv ønsker.

Man kan f.eks. jobbe som assistent, og hjelper til i undervisningen i skolen. Dette innebærer å gi ekstra «one-on-one» oppmerksomhet til barna i klassen som trenger litt ekstra hjelp med sitt arbeid. Mens læreren står foran klassen og leder leksjoner, er det svært verdifullt å ha en assistent som kan gå rundt og hjelpe det enkelte barn med sine oppgaver.

Skolene ønsker å være i stand til å hjelpe mer, men uten finansiering kan de ikke ha ekstra ansatte. En lærerassistent kan gi individuell oppmerksomhet der det er nødvendig. Det er også mange områder i samfunnet der frivillig støtte er nødvendig, og du vil bli involvert i et bredt spekter av aktiviteter i samfunnet. De frivillige bidrar til å gjøre en positiv innvirkning på livet til underpriviligerte barn.

Idretten kan være et viktig og effektivt verktøy for å undervise om ulike temaer som HIV, ernæring, hygiene og en sunn livsstil. Sport kan også bidra til å utvikle en rekke ferdigheter i barn, inkludert å lære sporten selv, samt dynamikken i å jobbe som et team, og engasjement. Idrettsfag er veldig forsømt på grunn av mangel på utdannede lærere og det har heller ikke vært noe spesielt fokus på det å ha fysisk aktivitet inn i skolen. Frivillige vil ikke bare bidra til å organisere og drive sportslige aktiviteter, men kan også få muligheten til å hjelpe med og trene det lokale fotballaget, samt hjelpe til med daglige oppgaver og lagøvelser. 

Du kan også velge å ta del i et medisinsk prosjekt hvor man blant annet drar på hjemmebesøk da mange ikke har mulighet til å komme seg til klinikkene. Man drar rundt og informerer om HIV og lærer folk om denne sykdommen, man hjelper til på lokale klinikker og sykehus der det er behov, samt bidrar til å ta vare på svært syke mennesker i hjemmene sine. Dette prosjektet har også et element av eldreomsorg og støtte, HIV utdanning og opplæring for å hjelpe lokalbefolkningen om hvordan de kan hjelpe de syke i sine lokalsamfunn.

Frivillige hjelper og støtter utdannet personale på et nivå som passer til deres erfaring for at flere personer kan bli sett raskere, at de trengende får oppmerksomhet, støtte og en hjelpende hånd i et system som sliter med å takle stigende HIV tall, begrenset utdanning og mangel på ressurser.

Du kan også gi en hjelpende hånd til barn med funksjonshemning og spesielle behov. Barna har ulik alder og kommer fra en vanskelig hverdag da lite er tilrettelagt for deres spesielle behov. Livingstone Day Cheshire Home gir barn med funksjonshemning mulighet til en hverdag hvor de kan gå på skole, lære og leke. Her tar de kun imot frivillige som har tidligere erfaring med å jobbe med barn og unge med funksjonshemninger og spesielle behov. De frivillige vil arbeide tett sammen med de ansatte og assistere de i daglige oppgaver, undervisning, lek og aktiviteter. På grunn av lite bemanning og få ressurser møter senteret derfor store utfordringer, og har stort behov av de frivilliges hjelp. De frivillige oppfordres til å ta initiativ til nye ideer om læremetoder i form av aktiviteter og lek. Dette prosjektet er et prosjekt som betyr mye for både ansatte og barna, da det gir de muligheten til å få en bedre hverdag, og mulighet til å lære og fungere bedre i samfunnet. De frivillige bidrar til en positiv innvirkning på livet til underpriviligerte barn som har spesielle behov eller en nedsatt funksjonsevne.

Noen av oppgavene kan være innenfor:

 • Fysioterapi
 • Spesialundervisning
 • Hjemmebesøk til barn med funksjonshemninger
 • Undervisning og aktiviteter (ergoterapi)
 • Støtte barn med nedsatt funksjonsevne som har behov for ekstra hjelp i skolen
 • Kostholdsprogram

Ingen av prosjekter krever noen spesiell kompetanse bortsett fra dersom du ønsker å jobbe med barn med funksjonshemning og spesielle behov. Det viktigste er at du ønsker å strekke ut en hjelpende hånd, er engasjert og tilpasningsdyktig. 

3_5QyUIOSqE

Lion Rescue

Har du et sterkt ønske om å kunne hjelpe løver ut av sirkus og dyrehager, og få de hjem til Afrikas natur hvor de kan leve videre i trygge omgivelser, og tilbake i sitt naturlige element? Nå har du den muligheten!

Lion Rescue er et program i Sør-Afrika der målet er å hente hjem løver som har levd store deler av sine liv i dyrehager, sirkus og hos private personer. Mange av løvene som blir reddet har levd mesteparten av sine liv i små bur under dårlige kår, og hatt et veldig tøft liv der de kontinuerlig har blitt mishandlet både fysisk og psykisk.

Prosjektet holder til i Bahati Estate, som ligger i Limpopo regionen i det nordlige Sør-Afrika. Her kan man jobbe i et miljø der du ikke bare får ta del i jobben med løvene, men også andre dyr som lever vilt i de store områdene. Du vil få se alt i fra antiloper, sjiraffer, vortesvin, leoparder, hyener til et rikt fugleliv. Så samtidig som man hjelper løvene vil du få en fantastisk natur- og dyreopplevelse.

Prosjektet drives av en svært dedikert dame og hennes datter, der deres mål er at ingen dyr skal være innesperret i små bur, uten å leve i sitt naturlige miljø. De legger hele sin sjel i å få hjem løver til Sør-Afrika fra ulike land og gi dem det verdige livet de fortjener. Løvene reddes fra hele verden og bor i store og trygge områder. I april 2016 ankom 33 nye løver fra sirkus i blant annet Peru og Colombia. Nå får de sjansen til et godt liv i Sør-Afrika der de kan vandre fritt, være lykkelige, og du får mulighet til å være med på dette!

Det har tatt Minunette og Savanna 2 år fra de startet prosessen med å få hjem de 33 løvene, til de landet på Sørafrikansk jord. Løvene var i svært dårlig tilstand når de ble reddet og har i en periode fått behandling i Sør-Afrika av Animal Defenders International, da de var i for dårlig tilstand for å transporteres. Det er den største redningsaksjonen som noensinne har funnet plass og det har aldri hendt før at 33 løver har blitt reddet.

På bildet under er Joseph. Han ble reddet fra et sirkus der han levde under så dårlige forhold at han har blitt blind på det ene øyet. Nå har han kommet trygt hjem til Limpopo.

På prosjektet så jobber de iherdig hver dag for å garantere at løvene kommer så nært deres naturlige liv som mulig, uten innblanding fra mennesker eller kontakt med mennesker så langt det lar seg gjøre. De har også en no-breeding policy på gården, som innebærer at dyrene blir sterilisert slik at det ikke skal avles, derfor finnes det ingen løveunger på prosjektet.

Dessverre er det slik at de fleste løvene som kommer til Lion Rescue har fått klørne fjernet av tidligere eiere, for å unngå at løvene kunne skade besøkende. Metoden som brukes til det er forferdelig. Enten dras klørne ut, eller så klippes deres fremste del av potene bort, noe som kan sammenlignes med at våre fingertupper blir klipt av. Til og med deres tenner er i dårlig stand. En del har fått sine huggtenner slått ut for og ikke kunne bite og skade sine eiere.

Uten sine klør og tenner klarer ikke løvene seg i det fri da de vil verken kunne jakte, forsvare seg, klatre i trær og leve et normalt vilt liv. I stedet sørger man for at løvene får leve på så store områder som mulig for at de skal kunne kjenne på friheten med sand under potene, vinden i manken, og bevege seg fritt eller hvile i skyggen når de ønsker.

Prosjektet er veldig avhengig av donasjoner og hjelpen fra de frivillige for å fortsette deres arbeid og redde enda flere løver.

Som frivillig på dette prosjektet vil du spille en viktig rolle i å gi disse løvene sjansen til et nytt, trygt og godt liv.

 

Gjør en forskjell

 

#frivilligarbeid #frivillig #afrika #løve #skole #barnehage #rescue #goexplore #samfunn #service

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg