Rabarbra ?Nordens ginseng”

Rabarbra ble tidligere kaldt Nordens ginseng da man trodde den kunne helbrede de fleste sykdommer. Folk flest har gjennom generasjoner kokt rabarbragrøt, rabarbrakompott og laget saft av denne villige grønnsaken.

Rabarbra kan du dyrke i din egen hage uten å ha grønne fingre. Jeg kan drepe kaktuser, å dette er en grønnsak som passer meg supert. Vi har rabarbra på hytta, og den går av seg selv. Rabarbra vokser opp helt uten at du har viet den et øyeblikks omsorg og pleie.

Rabarbra skal høstes før St.Hans for ikke å få usmak av for mye syre eller bli for trevlete. Høster du før St.Hans kan du få flere avlinger gjennom sommeren, og når det kommer fra egen hage, teller rabarbra som «ureist» mat!

Rabarbra er karbohydratfattig og mager kost.  En sunn matplante, rik på både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til nyttige mineraler som kalium, kalsium, jern og magnesium.

Videre inneholder rabarbra eplesyre. Eplesyre har i studier vist seg å kunne ha bakteriedrepende effekt ovenfor matbårne bakterier som visse E.coli, Salmonella osv. (ref. Møretrø, T.; Journal of Food Science, 2004).

Rabarbra inneholder oksalsyre som kan binde kalsium og danne nyrestein (oksalstein). Sliter du med magesyre, urinsyregikt, nyrestein eller gallestein bør du la være å spise rabarbra. Du bør også være forsiktig med andre oksalsyrerike matvarer, som stjernefrukt.

Rabarbra passer godt sammen med jordbær, vanilje, krydder som kanel, ingefær og muskatnøtt. Rabarbra inneholder hele 94% vann og egner seg derfor godt til juicing.

 

Rabarbrasuppe

I dag har jeg lage Berit Nordstrands rabarbrasuppe med jordbær og vanilje. Den er kjempe god. Dette er første gang jeg lager rabarbrasuppe selv, da dette er noe pappa vanligvis står for.

Du trenger:

6-7 rabarbrastilker (jeg hadde 4 store

En halv kurv jordbær

Vaniljestang     

8 dl vann

100 g rårørsukker

2 ss potetmel + 0,5 dl kaldt vann

Skyll og skrell rabarbra. Del opp i småbiter. Rens og del jordbærene. Del vaniljestangen og skrap ut frøene.

Kok opp vann, rørsukker og vaniljestang og legg så i rabarbrabiter og jordbær. Kok opp og la suppen trekke i omtrent 10 min.

For en fyldigere konsistens rører du ut potetmel i kaldt vann og tilsetter i en tynn stråle under omrøring i den varme suppen. Kok opp og trekk til side. Bruker du dobbel mengde potetmel og vann i denne oppskriften, får du rabarbragrøt.

 

 

#rabarbrassupp #rabarbra #beritnordstrand #add #nordensginseng #glutenfree #eatclean #glutenisnotmyfriend #cøliaki 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg