Bake kake søte….eller brød

I går fant jeg en fin oppskrift på brytebrød, som jeg tenkte å prøve å konvertere til glutenfri.

Slik ser det originale oppskriften ut:

200g smør

1L melk

50g gjær

2 ts salt

2 ss sukker

ca 1,75 kg hvetemel

Jeg brukte da bare 8dl melk (mix 4 rismelk og 4 laktosefri melk, siden det var det jeg hadde)

Videre hadde jeg ikke like mye salt og ikke noe sukker, også bruker jeg blå melange (uten melk og soya).

Da jeg kom til melet, ble det litt på slump. Jeg hadde ca 250g semper mix, ca 250g emper grov mix, en del rismel, litt kokosmel og litt maismel. Dette rørte jeg inn litt etter litt, til deigen slapp bollen. Da var den fortsatt relativt klissete.

Så skal deigen heve i 40 min. Jeg har ikke så god erfaring med heving av glutenfrie deiger, så jeg satte dollen i vannbad.

Ferdig hevet til nesten dobbel størrelse, delte jeg deigen i 2. Den ene delen trykka jeg forsiktig ut i en ildfast form med masse olje i. Denne blir focaccia.

Den andre delen deler jeg igjen i 16 små boller. 

Så trenger du:

100g smør

3 fedd hvitløk

50g revet ost

urter

I originaloppskriften var det også sesamfrø og pistasjnøtter, men siden jeg skal ha dette med meg til lunsj  barnehagen, og vi har nøtteforbud, droppa jeg dette.

Smøret smelter du og har den hakkede hvitløken oppi. Så dypper du bollene dine, og setter de i en ildfast form.
 

Bollene kan stå ganske tett i formen, men de kan også få litt pusterom siden de skal heve 40 minutter til. Her fylte jeg vaskekummen med kokende vann og satte en rist over med brødene mine oppå. Nok en gang fordi jeg har dårlig erfaring med heving.

Etter heving krydrer du bollene. Jeg brukte basilikum, oregano og timian. På focaccian har jeg rosmarin, cherrytomater, oliven og fetaost.

Så skal osten på brytebrødet. Jeg gadd ikke legge igjen litt ost i pakka, så jeg brukte bare opp det jeg hadde. Ble sikkert dobbelt så mye.

Så skal dette steke. 210 grader i 20 minutter. Midt i ovnen.

Siden jeg hadde så mye ost på, lot jeg formene fortsatt stå i ovnen etter steketiden var over. Jeg bare lukket opp døra og skrudde av ovnen.

Slik ble brytebrødet seendes ut:

Og her er focaccian:

En liten prøvesmaking må til når man lager noe helt nytt, og dette var kjempe godt.

I originaloppskriften står det at det er helt greit å fryse dette, så jeg delte opp, putta i poser og la i frysen.

 

 

Espero que sabe – håper det smaker

 

 

#glutenfri #melkefri #eggefri #bakedag #bake #facaccia #brytebrød #cøliaki #allergi

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg