På tide med foreldresamtaler

I dag er det langfredag, og jeg tar påsken med en klype salt…

På torsdag starter jeg med foreldressamtaler på jobb, og siden jeg enda ikke har fått satt meg ned å skrevet noe, så er det på tide å starte nå! Jeg har bare 7 foreldrepar jeg skal få prata med, men det krever likevell en god del forberedelser.

Det å forberede en foreldresamtale, er jo noe man egentlig driver med hele året. Du observerer, noterer, tilrettelegger aktiviteter, vurderer og analyserer, og til slutt skal alt i denne smørja settes sammen til en forståelig samtale. Dersom man har bekymringer skal dette forklares til foreldrene på en så ordentlig måte som mulig, slik at man ikke skaper panikk eller sinne og frustrasjon. Vi ser barna på en helt annen måte enn det foreldrene gjør, og derfor er det viktig å gjøre en slik prosess så god som mulig for foreldrene, og ikke minst for seg selv.

 

For å kunne planlegge og tilrettelegge, og drive dagene i året fremmover, trenger man noen verktøy å jobbe ut ifra. Jeg bruker mest Rammeplanen, Alle Med skjema og progresjonsplanen vi har i årsplanen til barenhagen. Noen ganger bruker jeg også Mio, men det kun i spesielle tilfeller. Alle Med og Mio er ogå skjemaer som man må ha godkjenning av foreldrene for å kunne ta i bruk.

 

Foreldresamtaler blir ofte omtalt som “den vanskelige samtalen”, men i virkeligheten er det “den veldig viktige samtalen”.

 

Når det kommer til bekymringer, så kan det være så mangt. Det kan være småplukk som vi kan rette opp i banehagen, eller som foreldrene kan rette opp i på egenhånd hjemme. Andre småting må barnehagen og hjemmet samarbeide om å få til. Så kommer de litt større tingene. Dersom vi ser at vi ikke greier dette alene, kan vi søke hjelp hos f.eks. TversTeam. Dette er et lavterskel hjelpetiltak der vi i barnehagen og foreldrene kan sette oss ned med helsesøster, barnevern og andre instanser å diskutere det vi ser på som en utfordring. Alle parter vil da kunne komme med ideer og innspill til hva vi i barnehagen og hjemme kan jobbe med videre. Dersom man ser at det ikke er noe vi vil kunne fikse på egenhånd kan man i dette møtet eller i ettertid, bestemme å sette inn et hjelpetiltak utenfra. Dette kan f.eks. være logoped eller en home-start familiekontakt. Alt ettersom hva bekymringen bunner i.

Bilderesultat for se barnet

Når det kommer til de veldig alvorlige bekymringene, der vi snakker omsorgssvikt, er barnevernet den eneste løsningen. I noen tilfeller kan man snakke med foreldrene og bli enige om å få hjelp av barnevernet, mens i andre tilfeller vil ikke barnevernet at man skal prate med foreldrene om at man tar kontakt med de. Dette i f.eks. saker hvor man misstenker overgrep. Grunnen til at man da ikke skal prate med foreldrene i forkant, er at de da kan snakke med barnet å få det til nekte for at disse handlingene skjer. Er man i tvil om hva man skal gjøre er det fullt mulig å ringe barnevernet å ta opp situasjonen anonymt. Da trenger man ikke si hvilke barnehage man jobber i, ikke hva barnet heter, ingen ting er viktigere for den du snakker med enn hva som faktisk er observert. Etter å ha fortalt de om hva du er bekymret over, kan de f.eks. si at dette ikke er noe å uroe seg for, men at man kan fortsette å observere i tilfelle situasjonen utvikler seg. I andre tilfeller kan man få klart svar om at det ikke er noe å tenke på, det må meldes. Og selvfølgelig er dette noe som må gjøre skriftlig.

Bilderesultat for se barnet

Det er kjempe skummelt å ringe barnevernet. Mest fordi du frykter at dette er kjempe alvorlig. Man blir i alle fall ikke beroliged av å høre at dette er en sak du må melde. Det er nervepirrende, slitsomt, krevende og man vet aldri hvordan foreldrene vil reagere. Nå har jeg i min tid vært med på flere barnevernssaker, og det er over hode ikke gøy. Uansett hvor lavterskel eller alvvorlig det er. Det er masse papirarbeid, og det er et evig virrvarr av observasjoner og enveiskommunikasjon. Vi vet aldri hva barnevernet driver med. Alt vi vet er at vi får skjema på skjema som må fylles ut, også får du et brev i posten med bekjed om at saken er blitt startet eller henlagt.

HELDIGVIS, så er alt bare en dans på roser på gruppa mi, så disse foreldresamtalene kommer forhåpentligvis til å gå glatt. Det som kankje kan skape en liten tvist, er informasjonen om overgang til ny pedagog fra høten av. Hvem havner mitt barn hos, har det med seg vennene sine dit, alle disse små “problemene” som kanskje kan dukke opp. Men da er det bare viktig å være godt forberedt.

 

Syns du det er for få barnehagelærere i de norske barnehagene?

 

Se Karen teller barnehagelærere

 

#foreldresamtale #barnehage #barnehagelærer #mangelvare #barnevern #tversteam #denvanskeligeamtalen

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg