Kosebamsen kan gjøre barnet ditt kronisk syk

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) starter en ny kampanje for å advare mot at kosebamser og annet pynt på barnerommet kan være farlig.

 

Støvete kosebamser kan være utløsende faktorer til å utvikle astma og allergier hos barn, forklarer helsefaglig rådgiver fra LHL, Grethe Amdal. Astmaforekomsten har økt dramatisk de siste årene, og astma hos de minste barna er firedoblet siden 1972, fra 2-3% i 1972 til 11-12% i dag.

Små endringer kan få stor betydning, som ved å vaske kosedyret regelmessig, ha lokk på lekekasser og ha hyller med dører, er noen av rådene som kommer fra Amdal.

 

Les hele saken om kosebamsen HER

STØVSAMLER: Å vaske kosedyr anbefales flere ganger årlig. Foto: LHL

Årsak til astma: 

 

Astma er, i likhet med kols, en såkalt obstruktiv lungesykdom. Det betyr at luftstrømmen gjennom bronkiene hindres (obstrueres).

Mens kols gir varig nedsatt lungekapasitet, vil astma først og fremst bety at pusten blir dårligere i perioder. Av og til kan dette komme plutselig, som et astmaanfall. Men utenom dette er pusten som regel helt normal og du kan puste ubesværet.

Mange ulike faktorer er foreslått som mulige årsaker, men det har ikke vært mulig å konkludere med hva som er viktigst. I Norge er for eksempel astma like vanlig i byene som på landet. Ofte er det flere tilfeller av astma i samme familie, man har da arvelig astma.

Miljøfaktorer har en betydning.

Tobakksrøyk øker risikoen for luftveisinfeksjoner, noe som igjen kan gi astmaliknende plager. Derfor er det viktig at barn ikke utsettes for passiv røyking.

Det ser også ut til at fuktige boliger øker risikoen for astmaplager, men hva som er den utløsende faktoren, er usikkert.

Hard fysisk trening i pollensesongen, og i sterkt forurensede områder, kan øke risikoen.

Enkelte yrker er særlig utsatt for astma, det gjelder blant annet bakere, billakkerere, sveisere og ansatte i aluminiumsindustrien.

 

Kilde: lhl.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg